LUONTO | Sateenkaarien säät loistavimmillaan !

0
Sateenkaaret ovat Suomen eri alueilla ja koko maapallonkin laajuisesti samanlaisia väriloistoltaan. - Tässä malliesmerkki Juhannuksen aatoiltana Töysästä. (Kuva: Pentti Hautala)

PENTTI HAUTALA
Töysä/Lehtimäki

Sateenkaaren syntyvät sadekuurojen ja auringon säteiden kohtaamisesta. Sillä tavoin, kun aurinko paistaa vesipisaroihin. Tutkijoiden mukaan sateenkaari on spektrin väreissä esiintyvä ilmakehän optinen ilmiö. Se syntyy, kun valo taittuu pisaran etupinnasta ja heijastuu vesipisaran takapinnasta ja taittuu toistamiseen pisaran etupinnasta. Vesipisaran valkoinen valo hajoaa eri väreiksi ja muodostaa sateenkaaren sekä samalla ilmakehään komean valoilmiön.

Erilaiset sateenkaaret onkin kesäisen imakehän valoilmiö ukkosen salamoinnin ohella. Sateenkaaret ovat herättäneet aina suurta kiinnostusta kautta aikojen.
Monelaisia kertomuksia esiintyykin kansanperinteessä sataankaarista sekä tarustoissa Suomessa ja koko maailmassakin. Satenkaarta on pidetty esimerkiksi jumalallisen varjeluksen ja valaistumisen symbolina, sekä ennusmerkkinä.
Sateenkaaret ovat myöskin väriloistossaan samanlaisia kautta maailman.

… Ja tässä Alajärven-Lehtimäen Soukkajärven seutuvilta heinäkuun alussa Töysän Talsijoiden pyöräretken 2.7. illalla, sateen uhatessa Kuortaneen suunnalta. (Kuva:Pentti Hautala)

KUKA NÄPSÄISEE SEUTUKUNNAN KOREIMMAN JA KOMEIMMAN SATEENKAAREN KUVAN !?

OTA KUVA JA TOIMITA SE MEILLE JULKAISTAVAKSI SADOILLE TUHANSILLE LUKIJOILLE!

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI