Marjaan… SOILLAMME HYVÄ HILLASATO !

1
Nyt soillamme kypsyi hyvä ja runsas herkkusato. Kannatti hyödyntää. -Tässä täysi sangollinen "saalista". (Kuva: Pentti Hautala)

Teksti ja kuva:PENTTI HAUTALA
Töysä

Kevään ja kesän säät ovat olleet suotuisia marjojen sekä kasvien kypsymiselle, niin metsissä kuin puutarhoissakin. Toki hieman helteet ja sateettomuus kiusasivat kasvustoa kesäkuussa monin paikoin. Viime viikkojen sateet ovat kuitenkin korjanneet tilannetta.

Yleisemmin nauttimistamme marjoista ovat ensimmäisenä kypsyneet mansikat ja soittemme herkkumarja hilla. – Tai pitäisikö todeta myöskin kansanomaisesti: Suomuurain, valokki ja lakka. Rakkaalla ”lapsella” on monta nimeä tässäkin tapauksessa.

Molemmista mainituista marjoista tulee tällä kertaa hyvänpuoleinen sato. Sellaisillakin soilla on mättäät keltaisena, joilla on viime vuosina ollut huonosti lakkoja. Nyt niitä on jo varttunut runsaasti kypsiksi asti.

Olen itse harrastanut aina innokkaasti yleiskuntoni ylläpitoa ja hyötyliikunnan harrastamista marjamailla. En toki ole marjoja koskaan myyntiin kerännyt. Kaikki on huvennut oman perheen ja läheisten nautintoihin.
Soilla rämpiminen on kovaa monipuolista hyötyliikuntaa, leveiden ja syvien suo-ojien ylityksissä pitää laittaa vielä jäljellä olevat, nuoruudessa hankitut, pituusloikan  taidot koetukselle. Positiivista soilta on todettavana se, että kuluneen heinäkuun toisen viikonvaihteen aikana valokkien poimijoita on ollut liikeellä runsaasti. Muitakin miehiä ja naisia. Nuoria ei ole näkynyt ainuttakaan.

Katsoin hillan hintaa. Se on parhaimmillaan jopa 30 euroa. Pomija saa ehkä puolta vähemmän. Vaikka kerääminen on hidasta, niin esimerkiksi sunnuntaina (12.7.) suorittamastani viiden (5) tunnin hyötyliikunnastani olisi palkkioni parisensataa euroa, jos möisin saaliini. – Mutta olkoon edelleekin myymättä ja säilyköön marjastus vain hyvänä harrastuksena.

Metsissämme on mustikka kypsymässä poimittavaksi hyvää vauhtia ja samoin luonnon vadelmakin, sekä sitten puolukka ja viinimarjat. Viimeisänä tyrnit ja karpalot. Joten kaikille on tarjolla tuoksellista hyötyliikuntaa!!

Mansikka-lakritsi muropiiras herkuttelua

 

1 KOMMENTTI

  1. Kiitos Pentti Hautala, kun sain lukea valokkien olevan jo kypsiä. Heti kiiruhdin nevalle ja sain nelisen litraa. Tänään menen kans kaverin kanssa.

    Niina
    Kalajoelta

JÄTÄ KOMMENTTI