Marjakesän viimeisinä viitamiinipommit… KIRPEÄT TYRNI JA KARPALO

0
Tyrniä kasvoi ennen vain piikkisissä pensaissa meren rannoilla. Nykyään se on jalostuksen ja piikittömien lajikkeiden ansioista yleinen pihoissa ja puutarhoissa. (Kuvat:Pentti Hautala)

Teksti ja kuvat:PENTTI HAUTALA

Paraskin marjakesä päättyy varmasti viimeistään silloin, kun lunta sataa maahan. Viimeisinä marjoina luonnosta kerätään monikäyttöiset kirpeät ”vitamiinipommit”: TYRNI ja KARPALO.   – Näidenkin sato on nyt kiitettävän runsas.

Molempia marjoja on useampia eri lajeja luonnossa. Esimerkiksi tyrnilajikkeita joita on tuota maahamme muun muassa Venäjältä. Tämän merkitsee sitä, että marjat kypsyvät eri aikoihin, aikaisemmin ja myöhemmin.
Tyrniä on kerätty jo syyskuulla ja jotkut poimivat niitä vasta jäätyneinä pensaista. Karpalo on parasta poimittavaksi pakkasöiden jälkeen. Jotkut keräävät niitä vielä keväälläkin, mutta silloin on jo talvi köyhdyttänyt ravintoarvoja.

Molemmat marjat ovat saaneet mainetta lääkekasveinakin. Tutkimuksilla on todistettu esimerkiksi tyrnin sisältävän monipuolisesti hyviä öljyjä, rasvoja ja rasvahappoja.Lisäksi rutkasti erilaisia flanoideja sekä ennenkaikkea tarvitsemiamme vitamiineja.

Tyrnillä on immuunijärjestelmäämme tukeva vaikutus erityisen suuren B-karoteeni-ja C-vitaaminipitoisuuden ansiosta. Tyrnin öljyt ovat tärkeitä maksasolujen toiminnalla, joka on tärkeää mm. allergioiden hoidossa.
Tyrnimarjat ja niistä jalostetut tuotteet ovat todettu hyviksi, runsas vitamiinisina ja mineraalisina, myöskin väsymykseen sekä yleiseen uupumukseen.

Karpaloita kasvaa nevoilla sekä järvihetoilla. Se on poimittavissa aina lumentuloon asti. – Ja maku vain paranee! (Pentti Hautala)

Karpalo on myöskin tutkimuksien perusteella luokiteltu VIITAMIINIPOMMIKSI.
Tätä suomättäiden ja järvihettojen monipuolista marjaa on käytetty kautta aikain parantamaan erilaisia vaivoja. Karpololajit edustavat puolukoiden sukua. Suomessa kasvaa luonnostaa kaksi lajia, iso-ja pikkukarpalo.
Karpalo kukkii vasta kesä-häinäkuussa ja sen happamat marjat kypsyvätkin luonnossamme viimeisinä.

Vitamiinien lisäksi karpalo sisältää mm. kalsiumia, kaliumia, fosforia ja karoteneja. Lisäksi happoja, hyytelöaineita ja pektiiniä, jotka takaavat  sille hyvän säilyvyyden.
Karpaloita on käytetty hyvin moneen vaivaan ja sillä on ollut hyvin tärkeä asema kansanparannuksessa. Sen on todettu auttavan esimerkiksi virsateiden tulehdukseen.

KARPALON TERVEYSVAIKUTUS PERUSTUU SEN SISÄLTÄMIEN FENOLISTEN YHDISTEIDEN VAIKUUTUKSEEN, JOTKA TUHOVAT BAKTEEREJA!

Nyt ovat ne ajat, jolloin kannattaa suunnata hyötyliikuntaa karpalosoille tai järvien rantahetoille. – Karpaloita kerätään sitten, kun pakkaset on ”jäädyttänyt” kasvualustat koviksi. Monet käyttävät myöskin apuna puolukasta tuttua marjanpoimuria, etteivät sormet kohmettuisi.

 


 

JÄTÄ KOMMENTTI