Passi, hammasharja ja tiedot hotellivarauksesta. Vaihtovaatteet, matkakohteen kartta ja lentoliput. Tällaisen listan kanssa suuri osa suomalaisista valmistautuu reissaamaan ulkomaille. Liian usein listalta puuttuvat matkarokotukset. Mukana myös knettiradio haastattelu.
Terveysriskien huomioiminen ei useinkaan kuulu matkavalmisteluihin, kun suunnitellaan lomamatkaa. Viime vuonna tehdyssä matkailijoiden terveyskyselyssä selvisi, että peräti 58 prosenttia suomalaisista perheistä oli jättänyt matkarokotukset ottamatta.
– Matkustamisesta on tullut suomalaisille arkipäivää, sillä me matkustamme paljon ja lentokone vie määränpäähän nopeasti ja helposti. Usein ajatellaan, että Suomessa annetut rokotukset riittäisivät myös matkalla, mutta näin ei ole, toteaa matkailuun erikoistunut lääkäri Jukka Riutta Matkailuklinikalta.
– Myös omatoimimatkailijoiden määrä on kasvanut. Kun matkaa ei varata matkatoimiston kautta, ei myöskään saada matkaohjelmasta tietoa tarvittavista rokotuksista. Budjettikin on usein niin pieni, että rokotukset tekisivät siihen liian suuren loven.
Riutta muistuttaa, että rokotuksilla pystytään ehkäisemään paljon tauteja, joihin ei ole lainkaan lääkehoitoja. Rokotus on aina turvallisempi vaihtoehto kuin sairastaminen.
Vaara vaanii tutuissakin kohteissa
Suomalaiset tekivät viime vuonna lähes 4,3 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa ulkomaille. Suosituimpia kohteita ovat muun muassa Viro ja Baltia, Kanariansaaret, Afrikan maista Tunisia ja Egypti, ja Euroopan kohteista Bulgaria. Myös Aasiaan ja siellä etenkin Thaimaahan matkustetaan yhä enemmän.
– Matkustettaessa pitäisi aina huolehtia siitä, että perusrokotukset ovat kunnossa: jäykkäkouristus-kurkkumätäyhdistelmä, polio, tuhkarokko, sikotauti ja vihurirokko. Joissakin maissa tarvitaan myös malarianestolääkettä sekä suojaa hepatiitilta, jonka vaara on olemassa myös tutuissa ja turvallisen tuntuisissa matkakohteissa, Riutta kertoo.
Vastuu matkarokotusten ottamisesta on matkustajalla itsellään. Riutta kannustaa kuitenkin terveydenhuollon ammattilaisia aktiivisemmiksi.
– Jos asiakas kertoo edes ohimennen lähtevänsä matkalle, kannattaa kysyä, minne päin hän on menossa ja kertoa, jos määränpäässä tarvitaan jotain erityisiä rokotuksia.
Järki käteen reissussa
Yksi syy rokotusten unohtamiseen on se, että matkakohdetta pidetään turvallisena tai omaa käyttäytymistä matkakohteessa riskittömänä. Sairastuminen ei kuitenkaan vaadi aina riskikäyttäytymistä, vaan esimerkiksi hepatiitti A:n voi saada jo lasillisesta vettä tai vesijohtovedellä pestyistä vihanneksista.
– Hepatiitti A leviää ihmisen ulosteen kautta, ja se saattaa saastuttaa veden tai ruoan ilman, että sitä näkee tai maistaa. Sairastumisen riski on olemassa periaatteessa aina, toteaa matkailulääkäri Jukka Riutta.
Omalla käyttäytymisellä voi kuitenkin pienentää sairastumisriskiä jonkun verran. Ykkösenä listalla ovat varovaisuus alkoholin käytössä, liikenteessä, auringonotossa ja harrastuksissa.
– Matkalla kannattaa myös aina huolehtia hyvästä käsihygieniasta ja katsoa, mitä laittaa suuhunsa. Kun pitää järjen päässä ja hoitaa rokotukset kuntoon, matkustaminen on turvallisempaa.
Kuuntele myös knettiradiosta!
