MIELIPIDEKIRJOITUS | – TURVE –

0
Kaukolämpö on suosittu kotimainen tapa lämmittää kiinteistöjä (Arkistokuva)

Kun taas ilmat kylmenevät ja kaikkien on laitettava lämmitys taloihin päälle, moni kaukolämmön piirissä oleva ei edes ajattele, millä ne patterissa virtaavat vedet lämpenevät. Monessa paikassa polttoaineena toimii puu, turve, kaasu tai öljy. Nyt noista ollaan poistamassa turve.

Turve on toki saastuttava polttoaine, joskin öljyyn verrattuna uusiutuva, mutta sen polton kieltäminen tuntuu päätöksenä olevan enemmänkin periaatteellinen kuin järkevä. Kun turpeen poltto lopetetaan, pitää kattilaan saada jotakin tilalle. Monestikaan puun energia-arvo ei sen korvaajaksi riitä – ei etenkään, jollei sinne laiteta paksumpaa puuta. Toisaalta on kyllä täysin järjetöntä käyttää tähän tukkipuuta, mutta risutkaan eivät riitä, joten jos jatkossa aiotaan vaikkapa kaasu, öljy ja turve korvata puulla kokonaan, niin hakkuita pitää kasvattaa huomattavasti. Jotainhan sinne kattilaan pitää saada tilalle, jotta se vesi lämpiää, ei se sitä itsestään tee.

Energiajätteestäkin pyritään saamaan pois se tehokkain aineosa – muovi. Onkin tietysti järkevämpää kierrättää muovi uudeksi muoviksi kuin polttaa se, mutta kuten sanottu, silloin energiapolttoaineen teho laskee.  Nyt puhutaan kaiken aikaa uusista teknologioista, ja luotetaan, että kyllä sitä sitten pakon edessä jotakin keksitään, mutta sehän on kuin heittäisi lapsen järveen ja toteaisi, että kyllä se pakon edessä oppii uimaan. No, joku oppii, joku ei, mutta kuka tällaisen riskin ottaa? Nyt hallituksen johdolla ja peräti keskustan komppaamana ollaan tämä riski ottamassa lämmitysrintamalla.

Kristian Sheikki Laakso Kansanedustaja (Ps)


 

JÄTÄ KOMMENTTI