Mikä tekee erikoistyynystä niin erikoisen?

0
Erikoistyyny
Erikoistyyny (Kuva: JYSK)
Niskatyyny, matkatyyny, lämpöön reagoiva tyyny, ergonomisesti muotoiltu tyyny, jättityyny… Erilaisia erikoistyynyjä on niin paljon, että pää saattaa mennä pyörälle tyynyostoksilla. Jos jomottava niska kuitenkin äänestää uuden tyynyn puolesta, kannattaa käyttää tovi aikaa ja perehtyä erikoistyynyjen saloihin.


Erikoistyynyllä tarkoitetaan tyynyä, joka poikkeaa muotoilultaan tai ominaisuuksiltaan ”tavallisesta” tekokuitu- tai luonnonkuitutäytteisestä tyynystä. Siinä missä perustyynyn koko on yleensä 50X60 senttiä, erikoistyynyjen koko ja muodot saattavat vaihdella paljonkin.

– Erikoistyyny voi olla selvästi korkeampi tai isompi kuin perustyyny. Ergonomisesti muotoillut tyynyt puolestaan ovat usein pinnaltaan aaltomaisia niin, että pää lepää tavallaan aallon pohjalla. Matkalle tarkoitettu tyyny taas voi olla hevosenkengän mallinen, kertoo aluepäällikkö Minna Timonen JYSK:stä.

Koon ja muodon lisäksi erikoistyynyssä ratkaisevat myös sen täyte ja pintamateriaali. Päällyskangas on yleensä luonnonmateriaalia, esimerkiksi puuvillaa, puuvillasatiinia tai bambua, ja se on saatettu kutoa erityisen joustavaksi. Täytevalikoimasta löytyy niin keinokuituja, untuvaa, höyhentä kuin teknisempiäkin materiaaleja.

– Monissa erikoistyynyissä täyte on lämpöön reagoivaa vaahtomuovia, jolloin se muotoutuu täydellisesti nukkujan pään, niskan ja hartioiden ympärille ja antaa yksilöllistä tukea. Joissain tyynyissä saattaa olla myös viilentävä geelikerros.

Erikoistyynystä täsmäapua niskavaivoihin

Sitten se tärkein kysymys: milloin ja kenen kannattaa käyttää erikoistyynyä?

– Jos haluaa olla onnellinen nukkuja ja virkeä herääjä, kannattaa panostaa tyynyyn. Monet nukkuvat todella hyvin perustyynyn ja hyvän patjan kanssa. Jos se ei kuitenkaan tunnu riittävän, vaan niska ja selkä ovat aamulla jumissa, hartiat puutuneet ja olo nuutunut, kannattaa kokeilla erikoistyynyä, joka tarjoaa täsmäapua ongelmiin, Timonen neuvoo.

– Erityisen tärkeäksi tyynyn merkitys nousee, jos ei syystä tai toisesta ehdi nukkua riittävän pitkiä yöunia. Etenkin silloin pitäisi saada nukuttua hyvin.

Erikoistyynyjä käytetään paljon myös tavallisten tyynyjen rinnalla. Minna Timonen vaihtelee itsekin tyynystä toiseen tarpeen mukaan.

– Käytän vuorotellen pehmeää untuvatyynyä ja korkeaa lämpöön reagoivaa tyynyä sen mukaan, tuntuvatko niska ja hartiat siltä, että kaipaavat lisätukea.

Myyjä auttaa tyynyviidakossa

Erikoistyynyostoksilla on syytä turvautua ammattitaitoisen myyjän apuun, sillä tyynyvalikoima on melkoinen viidakko. Myyjä osaa opastaa siinä suunnistamisessa, kun hänelle annetaan riittävästi tietoa.

– Mihin ongelmaan kaipaat apua tyynystä: niska- ja hartiasärkyyn, kuorsaukseen, selkäkipuun tai johonkin muuhun? Missä asennossa nukut? Kuinka kova tai pehmeä patjasi on ja kuinka hyvässä kunnossa se on? Kun osaat vastata näihin, myyjä osaa auttaa sinua, neuvoo Minna Timonen JYSK:stä.

– Tyyny on myös erinomainen lahja, joka kertoo, että lahjan antaja haluaa huolehtia lahjan saajan hyvinvoinnista. Jos lahjaksi halutaan antaa erikoistyyny, kannattaa urkkia riittävästi tietoa lahjan saajan nukkumistottumuksista.

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI