Mikrosirun avulla löytöeläin pääsee nopeasti kotiin – Turvasiru tutuksi -tempauksessa tarjolla edullisia sirutuksia

0
Mikrosiru helpottaisi löytöeläintalolle päätyneen eläimen omistajan jäljittämistä ja nopeuttaisi eläimen palautumista alkuperäiseen kotiinsa.

Suomessa lemmikin tunnistusmerkitseminen on vapaaehtoista, mutta koirista valtaosa sirutetaan ja rekisteröidään jo nyt. Valitettavaa on, että kissoja tunnistusmerkitään edelleen vähänlaisesti ja myös hylätään enemmän kuin koiria. Tämä näkyy Suomen löytöeläintalojen arjessa.

Muun muasssa Helsingin eläinsuojeluyhdistys HESY kehottaa kaikkia lemmikin omistajia tunnistusmerkitsemään eläimensä mikrosirulla. Siruttamisen yhteydessä lemmikin ja sen omistajan tiedot on syytä rekisteröidä johonkin tunnettuun eläintietokantaan. Mikrosiru helpottaisi löytöeläintalolle päätyneen eläimen omistajan jäljittämistä ja nopeuttaisi eläimen palautumista alkuperäiseen kotiinsa.

– Selvitysten mukaan löytöeläintaloille päätyy vuosittain noin 10 000 kissaa, joista keskimäärin vain 10 prosenttia palaa alkuperäiseen kotiinsa, kun taas koirista valtaosa palautuu omistajalleen. Siruttamista ja rekisteröintiä voidaankin pitää eräänlaisena eläimen henkivakuutuksena: niiden avulla eläimen omistaja on usein selvitettävissä ja eläimen hoitoaika löytöeläintalolla lyhenee. Ratkaisevaa on myös omistajan aktiivisuus: eläintä on ryhdyttävä etsimään aktiivisesti heti katoamisen jälkeen, sanoo HESYn puheenjohtaja Susanna Paavilainen.

Koirien tunnistusmerkitseminen ja rekisteröinti on pakollista jo lähes kaikissa EU-maissa, ja todennäköistä on, että sama velvoite tulee koskemaan myös kissoja. HESY toivookin, että kissojen ja koirien mikrosirutus ja rekisteröinti säädetään Suomessa pakolliseksi ja Suomeen perustetaan keskusrekisteri, johon kaikkien sirutettujen eläinten tiedot tallennetaan. Nykyisen monen erillisen tietokannan järjestelmä vaikeuttaa ja hidastaa eläimen omistajan löytymistä, koska viranomaisten ja löytöeläintalojen henkilökunnan aikaa kuluu omistajan tietojen etsimiseen eri rekistereistä.

Tunnistusmerkintä- ja rekisteröintivelvoitteen avulla myös lemmikkinsä hylänneet omistajat saataisiin rikosvastuuseen eläimen heitteillejätöstä.

– Tämä edistäisi vastuullista eläimenpitoa ja vähentäisi osaltaan lemmikin harkitsematonta hankintaa. Etenkin kissojen asema paranisi: kodittomien ja villiintyneiden kissojen määrä vähenisi, jos eläimen hylkäämisestä jäisi kiinni ja siitä seuraisi rangaistus, Paavilainen lisää.

Pakollisen tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin avulla kyettäisiin hillitsemään myös pentutehtailua, mikäli kasvattaja olisi velvollinen rekisteröimään pennut ennen niiden myyntiä. Lisäksi mikrosiru edesauttaisi varastetun eläimen oikean omistajan löytämistä.

…………………………………………………………………………………….

Suomessa tunnistusmerkittyjen eläinten tietokantoja ylläpitävät mm. Turvasiru-verkkopalvelu (turvasiru.fi) ja Siruhaku.fi-verkkopalveluun (siruhaku.fi) potilastietonsa tallentavat eläinlääkäriasemat. Myös Suomen Kennelliitto pitää tietokantaa koirille ja Suomen Kissaliitto kissoille.

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI