Milloin täytyy hakea uusi henkilökortti?

0
PASSILLA voi todistaa henkilöllisyytensä aivan samoin kuin henkilökortillakin.

Lisääntynyt henkilökorttien kysyntä on aiheuttanut ruuhkaa poliisin lupapalveluissa ja niiden valmistajalla. Tällä hetkellä henkilökortin valmistumisaika on noin kuukausi. Jonottamiselta poliisin lupapalvelussa välttyy varaamalla palveluajan (https://www.poliisi.fi/ajanvaraus).

Asiaan liittyvien osin virheellisten käsitysten vuoksi on hyvä selvittää, tarvitseeko henkilökorttia. PASSILLA voi todistaa henkilöllisyytensä aivan samoin kuin henkilökortillakin. Asiointi eri palveluntarjoajilla kuten postissa ja apteekissa sekä käyntiasiointi pankissa onnistuu entiseen tapaan pääsääntöisesti myös ajokortilla.

Muutokset koskevat valmiiden henkilökorttien ja passien luovuttamista. 1.1.2019 alkaen valmista passia tai henkilökorttia Matkahuollon, K-kaupan tai R-kioskin toimipisteestä noudettaessa ei ajokortilla enää ole ollut mahdollista todistaa henkilöllisyyttään.

Asiakirja voidaan kuitenkin luovuttaa valtakirjalla henkilölle, jolla on voimassa oleva suomalainen passi tai henkilökortti, tai se voidaan tilata poliisiasemalta noudettavaksi, jolloin noudettavaa asiakirjaa voidaan käyttää henkilön tunnistamiseen.

Vahvan sähköisen tunnistusvälineen kuten pankkitunnuksien myöntämisen yhteydessä ei ajokorttia enää 1.1.2019 alkaen myöskään ole voinut käyttää.

Lisätietoja henkilökorteista saa poliisin lupapalvelusta sekä:

https://www.poliisi.fi/luvat

https://www.poliisi.fi/luvat/kysymyksia_ja_vastauksia

 


 

JÄTÄ KOMMENTTI