Modernissa pääsiäismenussa perinteet sekoittuvat uusiin tuuliin

0

klikkaa ja katso!

Pääsiäinen tarkoittaa monelle suomalaiselle neljää vapaapäivää ja herkullista ruokaa.
Keltaiset tiput ja pajunkissat koristavat vuoden toiseksi suurimman ruokajuhlan ruokapöytää. Tarjolle asetetaan perinteisesti lammasta ja jälkiruoaksi herkutellaan pashalla. Perinteistä lammasta voi varioida modernimmaksi, esimerkiksi maittavaksi lammaskebabiksi, ja pashaankin voi hakea uusia makuja. Nykyajan pääsiäismenun valmistus onnistuu tunnissa.

Vuoden toiseksi suurimman ruokajuhlan perinteiset ruoat ovat kulkeutuneet Suomeen ortodoksisen uskonnon perinteestä. Ortodokseille pääsiäinen merkitsee paaston ajan päättymistä ja lupaa nauttia pöydän antimista täydellä antaumuksella. Silloin rasvan ja kerman määrässä ei nuukailla.

Ennen vanhaan pääsiäisen juhlaruoat ovat vaatineet tuntikausien valmistelutyön. Nykykokin ei kuitenkaan tarvitse viettää päiviä keittiössä, sillä herkullinen pääsiäismenu syntyy vähemmälläkin vaivalla.

– Omaa ja lainattua voi sekoittaa keskenään, jolloin saadaan helposti ihan uudenlaisia makuja. Nykyajan kokki pitää helposta kokkauksesta ja keveämmistä ruoista. Tänä pääsiäisenä voi lampaanviulun korvata vaikka modernin ruokakulttuurin lammaskebabilla, Valion keittiömestari Jani Lamminperä ehdottaa.

Lammaskebab on mainio osoitus eri ruokakulttuurien kohtaamisesta, ja se valmistuu nopeasti alle tunnissa. Siihen käytetään lampaanjauhelihaa, josta muotoillaan vartaita tai vaihtoehtoisesti pihvejä.

Nykyruokakulttuurissa jälkiruoka on saanut suuremman roolin, ja pääsiäispöytäänkin voi varioida mielensä mukaan herkkuja. Yksi vaihtoehto on maukas pasha-rahka, joka ei vaadi yön yli liottamista.

– Jälkiruoaksi sopivat yhtä hyvin erilaiset rahkat, mousset, juustokakut tai suklaafondue, johon dipataan hedelmiä. Pääsiäisenä jälkiruoaksi voi valita hiukan raskaampaa ja herkullisempaa, Lamminperä neuvoo.

Lammas vaatii paljon mausteita

Jos pöydässä haluaa kuitenkin nauttia perinteistä lampaanviulua, sen valmistuksen onnistumisen takaavat riittävät mausteet ja pitkä kypsyttämisaika. Muistisääntönä paistoajan suhteen toimii se, että yhtä kiloa kohden paistetaan noin yksi tunti. Ohjetta ei kuitenkaan pidä aivan kirjaimellisesti noudattaa, sillä uunien paistamistehoissa on eroja.

– Monet pelkäävät, että lammas maistuu villasukalta. Lampaasta tulee kuitenkin herkullisen mureaa, kun valitsee kunnon lampaanlihaa, marinoi sen hyvin valkosipulilla sekä mintulla, ja antaa maustua yön yli. Lopuksi se paistetaan hitaasti kypsyttäen miedolla lämmöllä, keittiömestari Lamminperä kertoo.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI