Muuttaja – älä unohda muuttaa myös sähkösopimustasi!

0
Muutettaessa uuteen kotiin on syytä muistaa päivittää myös sähkösopimus
Muutettaessa uuteen kotiin on syytä muistaa päivittää myös sähkösopimus
Ensimmäinen ilta uudessa kodissa. Tärkeimmät tavarat on purettu laatikoista ja aseteltu paikoilleen, muuttoporukka on lähtenyt, ja on hetki aikaa istahtaa kahvikupposen ääreen. Ja sitten valot eivät sytykään eikä kahvinkeitin edes korahda. Unohtuiko sähkösopimuksen tekeminen uuteen kotiin?

Uuteen kotiin muutettaessa pitäisi muistaa tehdä ja hoitaa noin miljoona asiaa, joista yksi on sähkösopimuksen tekeminen. Asukas on yleensä itse vastuussa sähkösopimuksen tekemisestä – poikkeuksen tähän tekevät useimmiten opiskelija-asuntolat.

– Sähköyhtiöön kannattaa ottaa yhteyttä viimeistään kaksi viikkoa ennen muuttoa. Vanhaa sopimusta ei voi päättää takautuvasti, neuvoo energia-asiantuntija Airi Laakkonen Vattenfallilta.

Sähköä myyvän yhtiön voi valita vapaasti, mutta siirtoyhtiö on aina paikallinen. Muuttajan ei tarvitse ottaa yhteyttä molempiin yhtiöihin, vaan yhteydenotto myyjään riittää.

– Sähkösopimus on järkevintä tehdä aina yhden asukkaan nimelle. Eli jos muuttaa saman katon alle vaikkapa kämppisten kanssa, sopimus tehdään vain yhdelle nimelle ja maksetaan yhdessä.

Ajoissa liikkeelle, vältyt yllätyksiltä

Jos uusi koti on ollut jo pidempään tyhjillään, sähköt on voitu katkaista kokonaan, jolloin ne pitää kytkeä uudelleen päälle. Asia selviää kysymällä asunnon myyjältä, vuokranantajalta, tai ottamalla yhteyttä sähköyhtiöön. Kytkennän tekee paikallinen verkkoyhtiö, joka ei veloita kytkennästä työaikana. Mikäli haluaa kytkennän vaikka samana iltana tai viikonloppuna, joutuu siitä maksamaan.

– Jos uudesta kodista on katkaistu sähköt kokonaan, niiden saamisessa takaisin päälle saattaa kestää jonkin aikaa. Verkkoyhtiöillä voi olla erilaisia toimintatapoja, mutta yleensä kytkentäpyyntö pitää tehdä puoleenpäivään mennessä, jos haluaa kytkennän veloituksetta samalle päivälle ja työajan sisällä. Työajan ulkopuolella kytkentä tulee asukkaalle kalliimmaksi, Laakkonen varoittaa.

– Sähköasiat kannattaakin hoitaa kuntoon hyvissä ajoin, ettei muuttopäivänä tule ikäviä yllätyksiä.

Näin hoidat uuden kodin sähkösopimuksen:

– Sähköä myyvän yrityksen voit valita, mutta sähkön siirtävä yritys on aina paikallinen.

– Ota yhteyttä valitsemaasi sähköyhtiöön viimeistään kaksi viikkoa ennen muuttoa. Uuteen kotiisi tehdään uusi sähkösopimus, jolloin vanha katkaistaan haluamanasi päivänä. Sähköyhtiö hoitaa sekä vanhan sopimuksen katkaisun että muuttoilmoituksen verkkoyhtiölle, joka toimittaa sähkön kotiisi.

– Jos uusi kotisi on ollut tyhjillään kauan, sähköt on voitu kytkeä kokonaan pois päältä. Asia kannattaa selvittää ajoissa asunnon myyjältä tai vuokranantajalta tai paikalliselta verkkoyhtiöltä.

– Sähkösopimuksen voi tehdä helposti netissä tai soittamalla valittuun sähköyhtiöön.

Muista myös nämä!

– Osoitteenmuutos tarpeellisille tahoille

– Pyydä muuttovapaa töistä

– Hanki muuttoporukka (tässä apuna esimerkiksi vattenfall.fi/muuttotalkoot), muuttoauto, laatikot

– Tarkista onko uudessa kodissasi kaapeli- vai antenniverkko

– Siirrä nettiliittymä uuteen osoitteeseen

– Päivitä kotivakuutuksesi uuteen kotiisi

– Ilmoita muutostasi vanhan kotisi isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle

– Tarkista uuden kotisi valaisinasiat: tarvitsetko sokeripaloja, jatkojohtoja jne.

– Tarkista uuden kotisi palovaroittimet

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI