Näin säilöt kesän sadon energiatehokkaasti

0
Pian niitä"punaposkia" taas saa! (Kuva: K-Media/kuvapalvelu)
Marjoja, sieniä, yrttejä, omenoita… Kesän ja syksyn satoa päästään ihan pian säilömään talteen – innokkaimmat ovat jo aloittaneet nämä askareet. Ennen säilömistä on hyvä käydä läpi muutama vinkki, joiden avulla säilöminen sujuu helposti ja energiatehokkaasti.
Onko pakastin valmis?

Jos pakastimesta löytyy vielä edellisten vuosien marjoja ja sieniä, nyt on korkea aika ottaa ne käyttöön ja kokata niistä jotain hyvää. Pakastinta on syytä myös huoltaa ennen uutta satokautta.
– Pakastin on toivottavasti ainakin sulatettu ennen kesää. Ja vähintään kerran vuodessa kannattaa imuroida pakastimen tausta ja puhdistaa pölyt pois lauhdutinputkien päältä, neuvoo energia-asiantuntija Airi Laakkonen Vattenfallilta.

Kuinka paljon kylmälaitteet kuluttavat?

Jääkaappi ja pakastin vievät yllättävän paljon energiaa. Kerrostalossa kylmälaitteiden osuus sähkölaskusta on 15–20 prosenttia, ja omakotitalossa tai rivitalossa, jossa ei ole sähkölämmitystä, osuus on noin 10–15 prosenttia. Mutta mistä tietää, milloin vanhat kylmälaitteet on syytä päästää eläkkeelle?

– Kylmälaitteiden kulutusta kannattaa seurata ja verrata vuorokausikulutusta laitteiden keskikulutukseen. Kulutusmittareita saa lainata sähköyhtiöiltä. Jos oman jääkaapin kulutus on selvästi isompi kuin vastaavien laitteiden keskikulutus, se kannattaa vaihtaa uudempaan ja energiatehokkaampaan malliin, Laakkonen sanoo.

– Vaihto on paikallaan myös silloin, jos esimerkiksi laitteiden sisälämpötila ei pysy sellaisena kuin sen pitäisi, ovien tiivisteet ovat kuluneet, laitteet huurtuvat tai jäätyvät todella nopeasti, tai pitävät jotain outoa, erikoista ääntä. Ehjää ja hyvin toimivaa jääkaappia tai pakastinta ei kuitenkaan ole mitään syytä laittaa vaihtoon.

Pusseja vai purkkeja?

Säilömiseen kuluvan energian määrään vaikuttaa se, tehdäänkö esimerkiksi marjoista hilloa tai mehua, sillä keittäminen luonnollisestikin vaatii sähköä. Sen sijaan sillä ei ole kovinkaan paljon merkitystä, pakastetaanko satoa rasioissa vai pussissa.

– Pakasterasioiden hyvä puoli on se, että päällekkäin pinottuna ne eivät ole täysin tiiviisti kiinni toisissaan. Ilma pääsee kiertämään paremmin ja tuotteet jäätyvät nopeammin. Kun marjoja tai muuta satoa pakastetaan pusseissa, ilma ei välttämättä kierrä samalla tavalla.

Tärkeintä pakastusastioiden valinnassa on se, että ne on tarkoitettu pakastamiseen. Materiaali on tällöin kestävää eikä päästä tuoksuja, makuja tai kosteutta läpi.

Järkevästi kauhan varressa

Kesällä keittiössä on yleensä aika lämmin, ja marjojen keittäminen lämmittää tilaa entisestään. Säilöminen kannattaakin tehdä sellaisena vuorokaudenaikana, jolloin aurinko ei paista suoraan keittiöön, ja hoitaa yhtäjaksoisesti loppuun.

– Keittiön lämpötila on hyvä pyrkiä pitämään mahdollisimman alhaalla, jotta kylmälaitteiden sähkönkulutus ei kasva tarpeettomasti. Eli kaihtimet ja verhot kiinni, ja ikkunat auki, jotta ilma kiertää, energia-asiantuntija Airi Laakkonen neuvoo.

– Marjoja keittäessä on hyvä pitää mielessä lieden tehokkaaseen käyttöön liittyvät ohjeet: kansi kattilan päälle, levy ajoissa pienemmälle lämmölle ja jälkilämpö käyttöön, ja kattila valitaan levyn koon mukaan. Ja pakastettavien tuotteiden pitää antaa jäähtyä kunnolla ennen kuin ne laitetaan kylmään.

Pakastuskytkin käyttöön

Pakastimen pakastuskytkimen kanssa pakastimen lämpötila saadaan tilapäisesti tavallista kylmemmäksi, jotta uudet tuotteet jäätyvät mahdollisimman nopeasti. Pakastimen säilytyslämpötila on -18 astetta ja pakastuslämpötila -24 astetta. Pakastuskytkin on hyvä napsauttaa päälle vuorokausi ennen isomman erän pakastamista, ja sen on hyvä antaa olla päällä vielä toisenkin vuorokauden.

– Pakastuskytkintä ei kuitenkaan kannata unohtaa päälle, sillä se näkyy nopeasti sähkölaskussa. Pakastuslämpötila voi kuluttaa jopa 50 prosenttia enemmän sähköä kuin säilytyslämpötila, Laakkonen varoittaa.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI