Näin vältät kultahuijauksen kesällä

0

Mietitko tekeväsi nopeita kultakauppoja kesällä? Kullan ostaminen voi tulla sinulle kalliiksi jollet ole varovainen. Juuri nyt on Suomessa käynnissä väärennetyn kultamyynnin aalto.

Väärennetyn kullan myyjiä on liikkunut pitkin suomalaisia teitä ja he ovat tarjonneet kultaa vastineeksi käteisestä, usein ostaakseen bensiiniä. – Älä usko tekeväsi hyviä kauppoja parkkipaikoilla tai tienvarsilla, varoittaa KultaRahaksi Oy toimitusjohtaja Matti Tiainen.

KultaRahaksi ostaa romukultaa yksityishenkilöiltä päivittäin ostopisteissä. Lomakauden aikana ja sen jälkeen lisääntyvät määrällisesti asiakkaat, joilla on väärennettyä kultaa, jatkaa Matti Tiainen.

– Asiakkaat ovat usein ostaneet kullan epätavallisista paikoista kuten kirpputoreilta tai teiden varsilta, jolloin heillä ei ole ollut mahdollisuutta varmistaa kullan aitoutta. Yleistä on myös kullan ostaminen etelän ulkomaanmatkoilla, ja kotiin palatessa käykin ilmi, että kulta on eri karaattia mistä on maksettu, tai se on jotakin muuta metallia, joka on vain kullattu, kertoo Tiainen.

Jos haluat välttää väärennetyn kullan ostamisen, on olemassa muutamia vinkkejä tähän, jatkaa Matti Tiainen.

Aloita tarkistamalla leimat. Jos esineessä on esim. 18K tai 750- leima, tarkoittaa se, että esine sisältää 18 karaatin edestä kultaa, eli 75% puhdasta kultaa. Maksa tällöin korkeintaan vain 75% kullan päivän hinnasta. Leimoihin ei voi kuitenkaan aina täysin luottaa ja esim. useista sormuksista saattaa löytyä kullan leimaukset vaikkei niissä olekaan yhtään kultaa.

Testaa magneetilla

Mikäli esineessä ei ole leimoja, voi kultaa testata myös tavallisella magneetilla. Kulta ei ole magneettista, joten jos esine tarttuu magneettiin, on se väärennettyä kultaa.

Voit myös testata esinettä yksinkertaisesti haistamalla, maistamalla tai hieromalla kultaa vasten kämmentä. Kulta ei nimittäin maistu tai haise metallille, ja jos hierot sitä kädessäsi, muuttuu se kuumaksi, koska kulta johtaa hyvin lämpöä.

Jos haluat olla täysin varma esineen kultapitoisuudesta, käy ammattitaitoisen kullanarvioijan luona, joka testaa kullan mm. hapoilla, vinkkaa Matti Tiainen.

……………………………………………………………..

KultaRahaksi Oy on suomalainen vuonna 2009 perustettu osakeyhtiö, joka keskittyy kierrätyskullan ostamiseen kuluttaja-asiakkailta. Ostettu kulta kierrätetään sulattamalla ja jalostamalla se puhtaaksi kullaksi, jonka jälkeen se myydään uusiokäyttöön teollisuudelle. Tätä kautta kulta päätyy hammas-, elektroniikka- ja koruteollisuuden raaka-aineeksi.

KultaRahaksi toi ensimmäisenä Suomeen palvelun, jonka avulla asiakkaat voivat postittaa kultaesineensä KultaRahaksille arvioitavaksi ja myytäväksi. Yhtiö on laajentanut toimintaansa Suomen lisäksi kaikkiin Pohjoismaihin sekä Eurooppaan. Toimintaa on yhteensä 15 maassa. Suurten volyymien ansiosta KultaRahaksi voi maksaa erittäin kilpailukykyistä hintaa.

JÄTÄ KOMMENTTI