Nuoret pois telkkarin äärestä – huippu-urheilijan vinkit

0
Antti Ollila (Kuva; Stephan Sutton)
Antti Ollila (Kuva; Stephan Sutton)
Tuoreen selvityksen mukaan lapset ja nuoret liikkuvat jo hälyttävän vähän – vain joka viides nuori liikkuu vähintään tunnin päivässä. Olympiatason freestylehiihtäjä Antti Ollila kannustaa nuoria kokeilemaan rohkeasti uusia urheilulajeja ja löytämään liikunnasta sen oman juttunsa.

Nykynuorison kunto on suorastaan romahtanut, kertoo tuore Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytymistutkimus (Liitu). Jopa 95 prosenttia lapsista viettää liikaa aikaa ruudun ääressä. Ongelman lasketaan aiheuttavan kansantaloudelle jo nyt jopa 3–4 miljardin euron laskun.

Nuori olympiaurheilija freestylehiihtäjä Antti Ollila pitää kehitystä harmillisena ja kannustaakin nuoria kokeilemaan eri lajeja ja yhdistämään muita mielenkiinnon kohteita urheiluharrastukseen.

– Itse vietän kyllä suuren osan päivää ruudun ääressä, eli olen varmaan yksi noista tilaston nuorista. Tosin vaikka koneella tulee suhtkoht paljon istuttua niin sellasta päivää ei mulla oo, etten jotain liikunnallista tekis, Ollila tunnustaa.

Liikkumaan Ollilaa kannustaa toisen rakkaan harrastuksen yhdistäminen laskemiseen. Ollilan mukaan freestylehiihtopiireistä löytyy paljon valokuvausta ja videokuvausta harrastavia kavereita.

– Olen aina ollut kiinnostunut kuvaamisesta ja jo ihan pienestä saakka kamera on ollut mukana rinteessä. Siellä on todella usein porukkaa kuvaamassa ihan omaksi ilokseen, Ollila sanoo.

Viimeisimmän videon #hotchocolateproject -projektiinsa Ollila on kuvannut yhdessä hyvän ystävänsä Anttu Oikkosen kanssa kotikaupunkinsa Rovaniemen keskustassa.

– Ollaan kuvattu porukalla ainakin kolmena kautena näitä videoita ilman mitään budjettia. Nyt sitten oli mieletön mahdollisuus saada Paulig Tazzalta hieman budjettia taakse ja kunnon kuvaajat. Kts. video.

Liikunta voittaa kotisohvan 6-0

Ammattiurheilijana Ollilan on vaikea kuvitella viettävänsä koko viikonlopun kotisohvalla lojuten. Nuorena aloitettu urheiluharrastus on kasvanut jo elämäntavaksi.

– Junnuna tuli harrastettua tosi paljon eri lajeja. Kokeilin varmaan kaikkea jalkapallosta salibandyyn. Kuusivuotiaana aloin laskemaan ja vähitellen tippui muita harrastuksia pois.

Talviurheilu ja sitä kautta freestylehiihto valikoitui ajan kanssa omaksi lajiksi, kun Ollila huomasi luistavansa muiden lajien treeneistä päästäkseen rinteeseen.

– Freestyle-hiihdossa on parasta se, että saa tehdä mitä huvittaa. Kukaan ei oikeastaan käske, mitä pitäisi tehdä. Ja aivan mieletöntä on huomata oma kehittymisensä. Joka päivä voi oppia jotain uutta.

Ollilan vinkit tietokoneen ääressä nuokkuvalle nuorelle

1. Nouse ylös ja lähde ulos.

2. Urheiluharrastus ei välttämättä vaadi kalliita varusteita tai lisenssimaksuja. Kokeile vaikka skeittausta.

3. Käytä mielikuvitustasi, kokeile rohkeasti uusia lajeja tai kehittele oma.

4. Parasta on yhdessä tekeminen! Kuvaa kavereiden kanssa temppuja, positiivinen palaute tuntuu mahtavalta. Kaupan päälle huomaat vielä oman kehityksesi nopeasti.

.

Katso tästä Antti Ollilan uusin freestyle-video:

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI