Nyt huippuhyvä marjasato!

0
Nyt soilla on kypsynyt ja kypsyy runsaasti lakkoja ja metsässä mustikoita. Joten marjaan!

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Suotuisat säät sateineen ja poutajaksoineen, ovat saaneet luonnon kasvamaan ja kukoistamaan.

Tämän on saaneet kokea ensimmäisenä mansikanviljelijät. Hyvälaatuisia mansikoita on kypsynyt aivan ennätysmäärät. Onpa ehditty puhua ja kirjoittaa jo mansikan kohdallakin ylituotannosta. -Jota kuitenkin epäilen? Onhan mansikka marjoistamme niin suosittu, että varmasti kaikki marjat tulevat nautituksi. Mansikan ohella aivan samaan tuotannon paljoudesta ei voi kehua puutarhan marjapensaiden tuotonnon suhteen. Mutta kohtalaista sadosta kuitenkin.

Metsämarjoja on poimittavana tänä kesänä yllin kyllin. Esimerkiksi lakkoja mustikoita ja puolukoita riittää nyt jokaiselle. Kun ole itsekin kiertänyt jo nevoja, voin omakohtaisesti todeta soilla olevan nyt runsaasti jo kypsiä ja kypsymässä olevia lakkoja.

Thaimaalaisia- ja muita ulkomaalaisia ei ole lakkasoilla ainakaan vielä näkynyt. Suomalaisia kylläkin viime vuosia enemmän. -Pohjois-Suomen soilla on kyllä jo kaukomailta tulleetkin ahkeroineen. Ja riitaakin on esiintynyt paikallisten kanssa, kun hillaa on poimittu raakana.
Ulkomaisia marjanpoimijoita on kyllä jo saapunut viime päivinä runsaasti maahamme. Alueemme liikennöitsijät ovat thaimaalaisia kyydinneet poimijoita Helsingistä runsaasti eri puolille Suomen ja alueemme majoituskohteisiin. Esimerkiksi Ähtäriin, Alavudelle, Seinäjoelle jne.

Mustikkakin on monissa metsissä jo poimittavana ja puolukka kypsyy hyvää vauhtia. Näitä marjoja kerättäessä on odotettavissa, että vieraiden maiden kansallisia kohtaa marja-metsissä runsaasti. Ja me suomalaiset näemme samalla marjojen keräämisen mallia. -Ihmettelyn aihettakin, kun roskia saattaa olla astiassa enemmän kuin marjoja!

Mutta toivottavasti ”hyvä sopu sijaa antaa”! Marjametsäkin! -Siitäkin huolimatta, vaikka marjat mahdollisesti häipyvät tyystin, oman mökin pihapiiristäkin.
Kuva: Pentti Hautala


 

vanhat kuorma-autot tukim

JÄTÄ KOMMENTTI