Nyt myös kuntoportaat ja maisematorni – ELÄMYKSIÄ ÄHTÄRIN  Mustikkavuorella !

0
Ähtärin Mustikkavuoren kuntoportaat tarjoaa hyvän lisän luonto-liikuntakaupungin palveluihin.( Pentti Hautala)

Teksti ja kuvat:Pentti Hautala/J-Pnews
ÄHTÄRI

Viiden asteen pakkasen ja lumihiutaleiden sävyttämänä joulukuun 11. päivänä ei Ähtärin Mustikkavuori jättänyt kuntoliikkujaa kuitenkaan kylmäksi. Eikä elämyksienkään putteeseen!

Hiihtokeliksi asti ei vielä lunta ollut kertynyt vaihtelevissa maastoissa kierteleville suksittelureiteille. Jalkapatikassa mielenkiintoiset reitit ovat kuitenkin liikuttavissa näin joulun tienoillakin, kun oikeat hiihtokelit antavat odottaa. Kuten myöskin laajaa mainetta saavuttanut alueen frisbeegolf-rata.

Käytössä on nyt myöskin syksyn aikana valmistuneet hienot kuntoportaat, joiden paikallisena aikaansaajana on kunnostautunut Mustikkavuoren portaat Ry.

Lumikerroksen pintaansa saaneilla portailla olikin, jäljistä päätellen, liikkujia aamupäivän aikana ollut.
Eri suuruisia jyrkkyysasteita omaavilla portailla on pinnisteltävänä 250 askelmaa. Lähes 130 metrin matkalla. Lisähaasteen kuntoilija saa, kun jatkaa matkaa ja nousee vuoren huipulla rakennetulle maisematornin ylätasanteelle saakka. Yhteensä matkaa kertyy Mustikkavuoren tanssilavan kentältä vuoren laelle kaikkiaan kolmisensataa metriä. 10 metriä korkeasta tornista aukeaa silmäiltäväksi hienot näkymät, joulukuun hämärälläkin säällä, Ähtärin kaupungin keskustaan ja vesistörikkaaseen ympäristöön.

Mustikkavueren laelle on tehty 10 metriä korkea näköalatorni. (Pentti Hautala)

Kustannusarvioltaan 132 630 euron portaissa, näköalatornissa ja vuoren huipulle johtavan tien kunnostuksessa on monta rahoittajaa. 55 % osuuden suuruinen avustus on Etelä-Pohjanmaan Ely-keskukselta, Manner-Suomen, vuosien 2014-2020 kehittämisrahastolta. Lisäksi Ähtärin kaupunki on hankkeessa mukana 20 prosentin osuudellaan. Mustikkavuoren portaat Ry:n oma rahoitusosuus on 25%. Tämä on kuitattu talkootyöllä ja yhä edelleen toteutettavalla jäsenhankinnalla.

Joulukuun 11-päivän hämärässä säässäkin avatui hulppeat näkymät Mustikkavuoren näköalatornista Ähtärin keskustaan ja läheisiin järvimaisemiin. (Pentti Hautala)

 

Euroja on kerätty ja kerätään 10 vuoden jäsenyydellä. Sillä saa lisäksi hienon nimikilven askelmien etuosaan. Monet kymmenet henkilöt ovatkin tukeneet jo tähän mennessä (10x10e) yht. 100 euron hintaan portaita.
Ensimmäisenä askelmissa on innokkaan kuntoliikkujan, eläkkeellä olevan Ähtärin hammaslääkärin, Kati Sarasen nimi. Seuraavissa Katin lapset, helsinkiläinen lääkäri Outi Riihimäki perheineen ja seinäjokelainen lääkäri Antti Saranen ovat maksaneet 100 euron tuen. Eli kymmenkunta tukijaa Sarasen liikuntaperheeltä.

10-vuoden jäsenyydellä, eli 100 eurolla on portaisiin saanut ja saa myös hienon nimikilven. Ensimmäisissä rappusissa on Kati Sarasen ja nänen lastensa perheide nimet. (Pentti Hautala)

Yhdistyksen hallitukseen kuuluva Kimmo Kivinummi tähdentää samalla sitä, että portaat ja näköalatorni ovat kaikkien halukkaiden vapaassa käytössä. Käyttöön ei  tarvita tuki-/jäsenmaksua.

– Tärkeintä on se, että portaita käyttäisi mahdollisimman moni kuntoiluun sekä tornia maisemien ja lintujen tarkkailuun, kannustaa Kivinummi.

HANKKEESSA ovat urakoitsijoina uurastaneet Viinikan Kone Oy ja Rakennusliike Vaajamäki Oy.
Syksyn aikana valmistuneen kuntoilukohteen paikallisena vastuutahona on Mustikkavuoren portaat Ry. Puuhayhdistyksen hallituksessa toimivat: Kimmo ja Leevi Kivinummi, Janne Muhonen, Meeri Mäenpää, Jussi Ryssy, Mari Tuhkio ja Niina Ylinen.

Todetakoon tässä samalla, että hallituksen henkilöistä on aktiivisia ja tunnettuja lintupongareita ja luonto-liikuntahenkilöitä. Näköalatornin alatasanne on tehty liikuntaesteettömäksi. Paikka palveleekin hyvin lintujen  ja maisemien tarkkailua liikuntaesteisille henkilöille.

Talkootöihin ovat yhdistyksen vastuuhenkilöiden lisäksi osallistuneet myöskin monet muut paikkakuntalaiset.

 


 

vanhat kuorma-autot tukim

JÄTÄ KOMMENTTI