Nyt riittää luomuruokaa kaikille

0
Oravalle on hyvänä marjavuotenakin kuusenkävyn siemenet parasta herkkua, sienien kanssa. (Kuvat:Pentti Hautala)

Pentti Hautala / J-Pnews
ALAVUS / TÖYSÄ

Olemme saaneet nauttia tämän vuosituhannen parhaasta luonnon kasvun kesästä ja syksystä. Onhan nyt esimerkiksi metsä-ja pihlajanmarjoja sekä omenia kypsynyt poimittavaksi yli omien ja teollisuudenkin tarpeiden.

Puolukan ja pihlajanmarjojen osto lopetettiin jo siinä vaiheessa, kun ihmiset innostuivat todella satoa hyödyntämään, sekä sillä tienaamaan.

Näin monella tyssäsi tilin tekeminen puolimoisiin. Myytäväksi tarkoitettuja marjoja jäi siten paljon omaan käyttöön. – Talvikaudeksi runsaasti luomuruokaa nautittavaksi.

Äkillistä ja ennenaikaista marjojen oston lopettamista kuitenkin jäi monet ihmettelemään. Syystäkin, kun hyvää marjaa jäi  metsään hyödyntämättä satoja miljoonia kiloja.

Lokakuun 5. päivä on vielä oravien pesäkuusi käpyjä täynnä. – Ja pihlajassa punaisenaan marjoja, vaikka monet lintuparvet ovat jo puussa ruokailleet. (Kuva: Pentti Hautala)

Lokakuisessa metsässä liikkuessa on suorastaan surullista katselle, kun maasto muistuttaa punaista mattoa puolukoiden paljoudesta.

Kun olen paljon eloni aikana liikkunut metsässä, on nyt ollut kyllä suorastaan ylvästä neuvoa, vähemmän maastoja tunteville eri ”puolukkaparatiiseja”. Kuin myös kerätä marjoja lahjaksikin, sellaisille tuttaville joille maastossa liikkuminen on hankalaa ja jopa mahdotonta.

Rastaat ja monet muut lintuparvetkaan eivät jaksa syödä nyt ennen talvea, pihlajia puhtaaksi marjoista (Kuvat: Pentti Hautala)

Luonnnon linnuista ja eläimistä huolta kantavalle aihuttaa tietenkin metsään jääneet marja hyvää mieltä. Mahdollistavathan ne metsän elävillä herkuttelua takuuvarmasti pitkiksi ajoiksi. Ja kyllä suuria lintuparvia näkyykin keräämässä marjoja maasta ja pihlajapuista.

Karhutkin pääsevät pullein puolukkavatsoin talviunille. Sekä muiden nelijalkaisten varastoimat marjat sekä sienet takaava ruokaisan talven kaikille.

Oravilla on myöskin juhlaa, kun kuusissa on käpyjä oksat täynnä. Monet latvat ovat katkeilleet käpyjen painosta. Sieniä ja marjoja on viety moniin maakätköihin, sekä puiden ja kivien koloihin.

Liito-oravalle maistuu oman mökin katon sammal ja happaman tarpeeseen pihlajamarjatkin. (Kuvat: Pentti Hautala)

Liito-oraville ei maistu kuitenkaan kuusenkäpyjen siemenet. ”Liiturit” syövät kesällä lehtipuiden lehtiä. Talvella maistuvat norkot ja silmut omista varastoista.

Tälle EU:n erikoissuojeluksessa olevalle, Alavuden kaupungin nimikkoeläimelle, kelpaavat kuitenkin myöskin pihlajanmarjat ja tuoreiden männynkäpyjen siemenet.


 

JÄTÄ KOMMENTTI