OL | Asuminen on perustarve, jota verotetaan kohtuuttomasti

0
Korkeimpien lainoitusasteiden kuntia yhdistää se, että niissä asuu tyypillisesti paljon nuoria lapsiperheitä, joilla on suuri asunto ja paljon asuntovelkaa
Suuri osa suomalaisista haluaisi asua omakotitalossa, tutkimusten mukaan neljä viidestä. Monille omakotiasuminen on kuitenkin liian kallista. Omakotiasukkaita kritisoidaan joskus kovastikin epäekologisesta asumisesta. Asukkailla on kuitenkin perusteita kritisoida puolestaan päättäjiä huonosta suunnittelusta ja asumisen kalleudesta.

On hämmästyttävää, että tonttipula estää suomalaisia asumasta haluamallaan tavalla näin harvaan asutussa maassa. Vertailun vuoksi todettakoon, että Euroopan tiheimmin asutussa maassa, Hollannissa, lähes 80 prosenttia väestöstä asuu omakotitaloissa.

– Tässä olisi päättäjillä sekä kunnissa että valtion tasolla kovasti tekemistä. Tontteja pitäisi kaavoittaa riittävästi asutuskeskuksiin, kyllähän meillä maata riittää, sanoo toiminnanjohtaja Juhani Nenonen Suomen Omakotiliitosta.

Vaikka tontti löytyisi ja rakentamiseenkin olisi varaa, kaatuu monen haave asumiskustannusten kalleuteen ja verojen tai veroluontoisten maksujen jatkuvaan nousuun.

Esimerkiksi energiaverotus on noussut kuluvan vuodenkin aikana jo tuntuvasti.

– Ja entäs sitten kiinteistövero, joka koskee kaikkia asumismuotoja. Se on noussut kaikkiaan yli 300 prosenttia vuodesta 1993 lukien, kertoo Nenonen.

Omakotiasuminen on ekologinen vaihtoehto

Omakotiasujalla on paremmat mahdollisuudet vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä kuin muilla. Omakotitalossa voidaan esimerkiksi valita uusiutuvaa, kotimaista, päästötöntä energiaa. Eri vaihtoehtojen vertailu saattaa tosin olla vielä vaikeaa.

– Kuluttajille oikeiden ratkaisujen löytymiseksi tarvitaan puolueetonta neuvontaa, sillä laitevalmistajien antama neuvonta ei riitä.

Neuvonnan lisäksi hyvien päätösten vipuvarreksi kaivataan taloudellista tukea. Asuntolainan korkovähennys on suomalaisille perheille merkittävin asumisen tukimuoto, jonka häviäminen pelottaa monia asuntovelallisia. Lisäksi kotitalousvähennys, joka on menestys myös harmaiden markkinoiden torjunnassa, on tärkeä ja säilytettävä tuki.

– Myös varainsiirtoveron yhdenmukaistamista tulisi harkita, sillä nyt omakotitaloja verotetaan muita kovemmin, huomauttaa Nenonen.

Kiinteistövero, energiavero, jätevero…

Vaikka omakotitaloissa asuu yli puolet suomalaisista – tarkalleen ottaen 2,68 miljoonaa suomalaista – silti omakotiasumisesta yritetään tehdä hyvätuloisten etuoikeus.

– No kyllähän se siltä tuntuu, kun asumiskulut ovat nousseet ihan tähtitieteellisiin summiin, puuskahtaa omakotiasuja Hannele Puusa-Ruohonen.

Omakotiasujien järjestötoiminnassa mukana olleena Puusa-Ruohonen tietää ja tuntee väkensä mietteet ja on varma, että muutoshalukkuutta ekologisuuteen olisi.

– Omakotiasumistahan syytetään joskus epäekologiseksi. Mutta on aika vaikea elää ekologisesti, jos esimerkiksi joukkoliikenteen käyttäminen on mahdotonta. Tässä olisi liikennesuunnittelulla ja kaavoittajalla paljon parannettavaa, sanoo Puusa-Ruohonen ja lähettää vielä vaaliterveisiä.

– Huhtikuun eduskuntavaaleissa kannattaa tutustua ehdokkaiden vaaliteemoihin ja kysellä, mitä mieltä ollaan omakotiasumisesta. Ja sitten vaan äänestetään sen mukaan.

PTV mansikkasumppa1

JÄTÄ KOMMENTTI