OMENAVIIKKO | Omenasta potkua päivään ja raikkautta ruokaan

0
Syksyllä saadaan nauttia runsain mitoin tuoreista vihanneksista ja hedelmistä. Ne eivät ole pelkästään hyvänmakuisia vaan myös todellista terveysruokaa. Esimerkiksi omenan sisältämä kversetiini on flavonoidi, joka auttaa elimistöä suojautumaan muun muassa tulehduksilta. Omenasta voi myös säilöä terveellisiä välipaloja.


Tähän aikaan vuodesta torimyyjien kojut ja kauppojen vihannesosastot ovat tulvillaan vastanostettuja porkkanoita ja juuri puusta poimittuja omenoita. Monet etsivät omaa suosikkiomenaansa, vaikkapa leivontaan sopivaa Antonovkaa, loput kysyvät neuvoa myyjältä.

– Yleisimmin kysytään, mikä lajike on makea, ja silloin lähdetään maistelun kautta etsimään asiakkaan suuhun sopivaa omenaa. Vanhempi väki sen sijaan tuntee omenat paremmin kuin minä, kertoo omenakekojen takaa hymyilevä torimyyjä Aaron.

Tarkemmin katsottuna Aaronin kojussa on tarjolla kuutta eri omenalajiketta. Lisää on kuulemma tulossa, kunhan syksyisemmät lajikkeet kypsyvät. Äkkiseltään katsottuna turistit näyttäisivät suosivan luumua, mutta mikä on suomalaisten suosikkihedelmä?

– Syksyllä suosikki on ylivoimaisesti omena. Sitähän tässä on itsekin odottanut koko kesän, tunnustaa Aaron. – Ja onneksi omenaa näyttäisi riittävän tänä vuonna.

Pitääkö se lääkärin loitolla?

Vanha sanonta kuuluu, että omena päivässä pitää lääkärin loitolla. Tässä, kuten muissakin kuluneissa sanonnoissa taitaa olla perää – ainakaan kaloreita omenassa ei juuri ole.

– Omena on luonnon oma napakka pakkaus, joka sisältää monipuolisesti vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita sekä kuitua, mutta vain vähän energiaa, sanoo kotitalousopettaja Pirjo Toikkanen.

– Omena auttaa myös painonhallinnassa, mutta sen paras anti on flavonoidi nimeltä kversetiini. Se auttaa elimistöä ehkäisemään allergiaa ja tulehduksia. Flavonoidit ovat  myös mukana torjumassa verisuonisairauksia ja jopa syöpää.

Omena raikastaa liharuoan ja sopii myös kuivattavaksi

Omenan hyviä puolia ylistävä Toikkanen on sitä mieltä, että omenaa saisi käyttää nykyistä huomattavasti monipuolisemmin. Aamupalalla kannattaa kokeilla omenasosetta puuron sekaan tai leivän päälle. Omenapiirakoiden ja uuniomenoiden lisäksi syksyn herkkua voi käyttää myös pääruokiin ja salaatteihin.

– Esimerkiksi perunaa, pastaa tai kanaa sisältäviä salaatteja omena ryhdistää kummasti. Kasvissosekeittoon tai vaikka haudutettujen juuresten kaveriksi omena sopii tuomaan mukavaa hapokkuutta, kun taas porsaanlihaa tai juustoa sisältäviä ruokia omena keventää juuri sopivasti.

Perinteisesti omenaa on säilötty hillona tai mehuna, joko pakastettuna tai jääkaapissa. Omenaa voi myös kuivata ohuina viipaleina sipseiksi, jotka maistuvat sellaisinaan tai vaikka jogurtin kanssa. Mikäli kotoa ei löydy kasviskuivuria, voi ohuiksi siivuiksi viipaloidut omenat kuivata matalassa lämmössä uunissa.

– Omenaa voi myös pakastaa valmiiksi lohkottuina piirakkaa varten. Siemenkota vain pois ja vähän sokeria mukaan. Ja omenaahan ei kuorita, koska kuoren tuntumasta löytyvät ne parhaat vitaaliaineet, muistuttaa Toikkanen.

Tällä viikolla (12.-18.9.2011) vietetään omenaviikkoa.

JÄTÄ KOMMENTTI