OPISKELU | Rekalla reissun päälle

0
Hanna Ronkainen

Hanna Ronkainen suosittelee kuljetusalaa muillekin. Kuka tahansa, joka on kiinnostunut voi tulla opiskelemaan.
Hanna Ronkanen ei pitkään miettinyt mitä peruskoulun jälkeen tekisi. Tulevaisuuden suunnitelmat olivat heti selvät ja hän suuntasi kohti kuljetusalan opintoja. Toiveena Hannalla on päästä ajamaan rekkaa ammatikseen.

Hanna Ronkanen opiskelee kuljetusalaa Etelä-Savon ammattiopistossa. Kuljetusalalle päätyminen ei ollut sattumaa, vaan alan valinta oli heti selvä. Hannan suvussa on kuljetusalan yrittäjyyttä, joten kuljetusalalle suuntautuminen tuntui luontevalta.

– Isäpuolellani on oma kuljetusyritys. Omalla isälläkin on aikoinaan ollut yritys ja hän on ajanut säiliöautoa sun muuta. Siitä se ajatus tavallaan lähti, Hanna sanoo.

Hanna suorittaa logistiikan perustutkintoa ja opiskelee kuljetuspalvelujen koulutusohjelmassa. Hän valmistuu yhdistelmäajoneuvon kuljettajaksi, eli rekkakuskiksi. Tavarankuljettajat ovat kuljetusalan suurin ammattiryhmä, mutta logistiikan perustutkinnolla voi työskennellä myös muissa logistiikan tehtävissä.

– Kaikista ei välttämättä tule kuljettajia, vaan voi mennä esimerkiksi varastotöihin. Tässä koulutuksessa on juuri se hyvä puoli, että jos ajaminen alkaa kyllästyttää, niin tällä tutkinnolla on mahdollisuus muuhunkin, Hanna kertoo.

Tekemisen meininkiä

Hanna opiskelee kuljetusalaa nyt toista vuotta ja on viihtynyt erinomaisesti.

– Olen ollut tosi tyytyväinen kaikkeen tähän oppiin mitä olen saanut alaan liittyen. Kiinnostus alaa kohtaan on vain lisääntynyt oppimisen myötä, Hanna sanoo.

Opiskelussa painottuu käytännönläheisyys. Liikkeelle lähdetään siitä, mikä on auto ja miten se toimii. Opitaan mitä on logistiikka ja tutustutaan myös raskaan kaluston puoleen. Koulutusohjelmaan kuuluu muun muassa ajokorttiopetusta ja yhtenä opetusvälineenä käytetään kuorma-auto stimulaattoria.

Jo opintojensa aikana opiskelijat pääsevät tekemään ihan oikeita työkeikkoja, sekä ohjaajan kanssa, että itsenäisesti. Joka vuosi suoritetaan myös työssä oppimisen jaksoja ja opiskelijoita kannustetaan kesätöihin.

Töitä riittää

Kuljetuspalvelujen koulutusohjelmasta voi päästä töihin esimerkiksi kuljetusyrityksiin, kaupan alan yrityksiin tai teollisuuteen. Hanna haluaisi työllistyä tavarankuljettajana. Toiveena olisi päästä ajamaan rekkaa reissuhommana.

Maantiekuljetusten tärkeyttä ei voi kiistää. Hyvä puoli onkin se, että työt eivät kuljetusalalta lopu.

– Sen olen tässä koulun ohella oppinut, että jos pyörät ei kulje, niin sitten ei kyllä toimi mikään muukaan, Hanna tiivistää.

Kuljetusalaa Hanna suosittelee muillekin. Hän sanoo, että kuka tahansa, joka on kiinnostunut voi tulla opiskelemaan.

– Jos tykkää tehdä ja innostusta riittää, niin sillä pääsee eteenpäin ja tulee pärjäämään alalla.

.

Lisätietoja kuljetusalan opiskelumahdollisuuksista:
www.kuljetusala.com

JÄTÄ KOMMENTTI