Ostoselämysten nautintoja… KIRPPUTORIT KIERRÄTYKSEN KEITAITA

0
Kyläkaupan Kesäkirppikset ovat keränneet Keskisen jokirannan kentällä kymmenenä lauantaina tuhansia ostajia ja myyjiä. Tulevana lauantaina kesä huipentuu Miljoona Kirppikseen.(Kuvat:Pentti Hautala)

Teksti ja kuvat: PENTTI HAUTALA
Alavus/Töysä

Kaikki hyvät ja huonot asiat leviävät Suomeen muista maista. Menneillä vuosikymmenillä levinneisyys oli hyvin hidasta. Nykyään kansaivälisyyden ja matkailun lisääntyessä, kaikki tapahtuu yhä nopeampaan tahtiin.

Esimmerkiksi Korona-tauti levisi kaukaisesta Kiinasta maahamme ja koko maapallon alueelle parissa kuukaudessa. Nopeasti leviävät tänä aikana myöskin muut virukset, lintu-ja kasvilajit, tuhohyöenteiset, petoeleimet, muoti-ja musiikkimieltymykset, uudet liikkuntalajit, terroriteot, sukupuolitaudit sekä muut käytöstavat ym..

Wanhanajan hitaasta levinneisyydestä otan esimerkiksi myönteisen ”vieraslajin”, nykyaikana niin suosituksi kansamme keskuudessa kohonneet KIRPPUTORIT. Ne ovatkin todellisia kierrätyksen kunkkuja ja ostoselämysten keitaita. -Ja tämä onkin hyvä homma!

Kirpputorit saivat nimeään myöten alkunsa Ranskassa. -Pariisin pohjoispuolella sijaitsevasta Sain Quenissa 1800-luvulla perustetussa, edelleenkin toiminnassa olevalla kirpputorialueella. Nimi tuli siitä, kun myynnissä oli enimmäkseen vain vanhoja vaatteita. Joissa eleli kirppujakin.

Nykyisillä toreilla, Suuomessa ja Ranskassakaan, ei taida kirppuja löytyä yhtään etsimälläkään?

Suomessa kirpputorit aloittivat toimintansa suuremmissa kaupungeissa 1900-luvulla talouslaman vaikutuksesta.Tällainen kaupanteko havaitiin käyttökelpoiseksi ensisijaisesti käytettyjen lastenvaatteiden kierrätyksessä.
Pikkuhiljaa tulivat mukaan myöskin aikuisten vaatteet, taloustavarat, työkalut ja kaikki muukin jokapäiväiseen elämään liittyvät tavarat-ja tarvikkeet. Nykyäänhän kirpputoreilla on myynnissä kynistä-autoihin, ja kaikkea siltä väliltä. Kirppiksien suosio on saanut aikaan sen, että niitä on melkein jokaisessa kylässä ja kesän aikaan myöskin pihoissa.

Kirpputorit jakavat myöskin mielipiteitä, niin kuin kaikki muutkin toiminnat. Jotkut ihmiset eivät käy mainituissa myymälöissä koskaan. Mutta enemmistö suomalaisista käy. Omakohtaisesti voin todeta, että minä ostan lähes kaikki tarvitsemani tavarat kirpputoreilta.
Kiinnostavia kirpputoreja on paikkakunnilla useasti monia. Itse olen asioinut oman paikkakunnan kirppiksien lisäksi monesti muun muassa Alajärvellä ja Ähtärissä. Lisäksi aina matkoillani muuallakin. Esimerkiksi Sodankylästä ostin halvalla uudenveroiset hiihtomonot ja taskukoisen kakkoskameran. Helsingistä hankin tutulle mersumiehelle, autonsa nimmikkolakin lahjaksi.

(Pentti Hautala)

Kuten muillakin suosituilla asiolla toimii tämäkin yritystoiminta monen nimityksien vauhdittamana. Kirpputori, yleisnimen lisäksi ovat käytössä mm. auto-, itsepalvelu-, pöytä-, peräkontti-, autotalli-, piha-, satama- ja lähetyskirppis, kierrätyskeskus ja rompetori jne.
Monien kirppiksien nimi ja kertoo mistä kaupasta on kysymys. Lisäksi on monia erikoisnimiä paikkakunnan ja toimipaikan mukaan. Näistä mainittakoon Tuurissa vakituisesti toimivat suosittu OnnenKirppis. Ja Kyläkaupan Kesä- ja Miljoonkirppis.

Veljekset Keskkinen Oy:n kesäkirppis on koonnut kansaa laajalle jokivarren kenttäalueelle tuhatmäärin ja sattoja kauppiaita kymmenenä lauantaina, kesäkuun 6. päivästä alkaen. Keskisen kirppiskesä huipentuu, launtaina 15.8. perinteisesti Miljoona Kirppikseen.
Korona on vaikuttanut kevät-talven ja alkusesänkin kuukausina myöskin kirpputorien toimintaan. Monet sulkivat ovensa kuukausiksi. Toivottavaa olisikin, ettei uhkaavaa toista tautiaaltoa kasvateta ulkomaanmatkailulla ja juhlinnalla niin pahaksi, että Suomen toimminnat taas ”sammuu”.


 

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI