Pakkanen piinaa myös lemmikkieläimiä

0
Bichon frisé haluaa myös lapaset talvella. Koirille löytyy myös tarvittaessa tarvittaavaa ulkoiluvaatetusta pakkasta vastaan.

Bichon frisé haluaa myös lapaset talvella. Koirille löytyy myös tarvittaessa tarvittavaa ulkoiluvaatetusta pakkasta vastaan. (Arkistokuva)
Eläinsuojeluyhdistykset muistuttavat, että kovat pakkaset koettelevat ulkona oleskelevia lemmikkieläimiä. Yhdistyksen päivystyspuhelimeen on viime päivien aikana tullut soittoja, joiden huolenaiheena ovat olleet etenkin ulos jätetyt lyhytkarvaiset koirat.

Eri koirarodut kestävät pakkasta eri tavoin.

– Pitkäkarvaiset alkuperäisrodut, kuten huskyt ja lapinporokoirat, kestävät kylmää hyvin, ja niitä voidaan pitää talvisin pitkiä aikoja ulkona. Lyhytkarvaiset rodut, kuten dobermannit ja mopsit, eivät sen sijaan kestä pakkasta juuri lainkaan, eikä niitä saa jättää ulos kauppojen eteen edes ostosten ajaksi saatikka ravintolan eteen odottelemaan illanistujaisten päättymistä, HESY ry:n puheenjohtaja Hannele Luukkainen kertoo.

Eläinsuojeluasetuksessa määrätään, että ulkona saa ympärivuotisesti pitää vain sellaisia koirarotuja, jotka soveltuvat jatkuvaan ulkona olemiseen. Näilläkin roduilla on oltava rakenteiltaan tiivis ja tarvittaessa lämpöeristetty koppi. Suositusten mukaan kopin sisälämpötilan tulisi olla vähintään +5 astetta koiran ollessa kopin sisällä. Kovilla pakkasilla ulkokoiratkin on syytä siirtää sisätiloihin yön ajaksi tai niille on syytä hankkia lämmitettävä koirankoppi.

Lyhytkarvaiset koirat on hyvä suojata paukkupakkasilla takeilla. Valtaosa eläimen kehon lämmöstä haihtuu tassujen, korvien ja hengityskanavien kautta, joten koiran jalkoihin kannattaa laittaa talvella tossut, jotka suojaavat sitä samalla tiesuolalta. Tiesuola kuivattaa talvisin etenkin kaupungissa asuvien koirien tassuja.

Kissat eivät kestä kovia pakkasia sen enempää kuin koiratkaan, eikä niitä pidä päästää kovilla pakkasilla valvomatta ulos. Kovilla pakkasilla ulkona harhailevan kissan voi ottaa sisään lämmittelemään siksi aikaa, kun selvittää, missä sen koti on. Jos kissan koti ei ole tiedossa, on se toimitettava aina paikkakunnan löytöeläinten talteenottopaikkaan. Ulos pitkiksi ajoiksi kytketyistä koirista on puolestaan tehtävä ilmoitus poliisille tai virkaeläinlääkärille.

– Pakkaskausien aikaan ulkona olevia lemmikkieläimiä on ylipäätään hyvä tarkkailla. Esimerkiksi ulvonta ja maukuminen, liikkeiden hidastuminen, lihasvapina ja suojapaikkaan hakeutuminen ovat merkkejä siitä, että eläimellä on kylmä ja se on vietävä lämpimiin tiloihin, Luukkainen selventää.

JÄTÄ KOMMENTTI