Pentti Hautala – 45 vuotta Töysä-seuran hallituksessa

0
Töysä-seuran pj. Tapani Ala-Mutka (vas.) ja vpj. Tarja Ylimäki (oik.) luovuttivat kotiseudun hyväksi tehdystä työstä Suomen Kotiseutuliiton ansiomerkit ja kunniakirjat Pentti ja Tuulikki Hautalalle ja Leila Herralalle.- Kauko Välimäki oli estynyt. (Kuva: Seppo Harju)

Nuorena toimittajan kloppina 2-3 vuoden ajaksi Töysän kotiseutuseuran hallintoon vuonna 1975 lupautuneen Pentti Hautalan toiminta jatkuikin yli 45-vuotta.

– Aina äskettäin järjestettyyn Töysä-seuran syyskokoukseen saakka, kun Pentti totesi vastuulliset palveluvuodet jo riittävän hänen osaltaan.
Vapaaehtoiseen talkootoimintaan ja perinnelehden tekoon Hautala lupautui edelleen olevansa käytettävissä, jos tarvetta on.

Pentti Hautala on toiminut innokkaasti ja rohkeasti kantaa ottavana Töysän puolesta puhujana sekä puuhamiehenä mm. museotoiminnan ja kotiseudun kehittäjänä. Ehkä joidenkin mielestä liiankin kärkkääsi ja aktiivisesti.
Esimerkiksi Ponnenjärven rantaa, Sepänniemeen tehtyjen monien rakennuksien tekovaiheiden kertojana ja kuvaajana hän on pitänyt aktiivisesti kaikki ajan tasalla lehtijutuillaan.

– Muun muassa joskus 1980-90 luvuilla Hautala oli takaamassa seuran puheenjohtajan Urho Haaviston kanssa kahdestaan suurta pankkilainaa. Lainan avulla oli tehty katot talo- ja kauppamuseoiden rakennuksiin.
– Lainan korot tuotti vaikeuksia Töysä-seuralle. Pentti ehdotti, että kunta maksaisi kattovelat pois. Kunta ei suostunut, joten Pentti uhkasi laittavansa paikalliseen- ja maakuntalehtiin ilmoituksen, että Töysän museot ovat myynnissä. Tämä uhkaus tuottikin tulosta ja kunta maksoi kattovelat pois.

Nyt Töysä-seuran syyskokouksessa luovutettiin Pentti Hautalalle ansioistaan, Suomen Kotiseutuliiton ansiomerkki ja kunniakirja pitkäaikaisesta kotiseudun hyväksi tehdystä työstä.
Hallinosta luopuivat nyt myöskin hallinnossa 10-15- vuotta toimineet: Tuulikki Hautala, Leila Herrala ja Kauko Välimäki. Heitä huomiotiin myöskin kunniakirjoilla ja ansiomerkeillä.

Kovasti uudistuneen hallinon puheenjohtajana valittiin jatkamaan Tapani Ala-Mutka. Hallituksessa- johtokunnassa jatkavat myöskin Tarja Ylimäki, Ritva Sorila, Sirpa Hankaniemi ja Janne Vuorela. Eronneiden tilalle valittiin: Pentti Ahopelto, Pentti Hepojoki, Anne Hiipakka ja Juha Jokiaho. Toiminnantarkastajiksi valittiin Heikki Levelä ja varalle Markku Akonniemi.

Vuoden 2021 tärkeimpiä toimintoja ovat Töysä-viikon järjestäminen. Perinnelehti ”Kotiseudun kasvot” toimittaminen ja noin 5000 museoesineen luettelointi ja digitaaliseen tietokantaan laittaminen. Rakennuksien vuosihuolto vaatii runsaasti myöskin talkootyötä.
Syyskokouksen puheenjohtajana toimi Töysä-seuran puheenjohtajan aikaisemmin pitkään toiminut Seppo Harju ja sihteerinä opetusneuvos Ritva Sorila.


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI