Perinteestä ei luovuttu – PÄÄSIÄISVALAKIOITA ”PÄLLISTELTIIN” PIENIN PORUKOIN!

1
Pohjalaisesta perinteestä ei luovuttu nyt korona-karanteenienkaan aikaan. Suuria ja pienempiä valakioita poltettiin runsaasti niin sanotusti etänä. (Kuvat: Pentti Hautala)

Teksti ja kuvat: Pentti Hautala
ALAVUS/TÖYSÄ

Koronakaan ei lannistanut pohjalaisten pitkää, ”lankalauntain” pääsiäisperinnettä. Valakioita sytytettiin eri puolilla maakuntaa. Toki perinteiset kansanjuhlat ja bisneksenteko jäi tällä kertaa vain haaveeksi.

Yli 10 henkilön kokoontumisrajoitusta noudatettiin. Tästä johtuen valakioiden lähituntumassa hääräsivät ainoastaan tulen sytyttäjä ja kaverina oman perheen lapsukaiset sekä tietty – ”kipinämikko”. Suurempia kyläkokkoja seurattiin etäältä perheporukoissa ja autojen ikkuinoista. Joissakin teillä oli ”peltilehmiä” jonoiksi asti.

Esimerkiksi Ilmajoella, liikemies Jari Mäen tontille oli isäntä ja kyläläiset koonneet paljon valakiavärkkejä. Tulen loimua seurasi läheisiltä teiltä autoistaan satoja henkilöitä.

Töysän kirkonkylässä parin jokisaaren rehevöitynyt alikasvillisuus paloi vireästi ja hoiti nyt omalta osaltaan valakiaperinnettä historiallisena ”koronakeväänä”. (Pentti Hautala)

Töysän kyläkeskuksessa ei varmasti kukaan päässyt eikä pyrkinytkään kokoontumaan tulipaikojen lähelle sytyttäjän lisäksi. – Pihavalakioden lisäksi koronatulella poltettiin historillisesti Ponnenjärvestä lähtevän Töysänjoen kahden saareen rehevä aluskasvillisuus.
Järven eteläosassa sijaitsevien saarten heinikko ja vesakko paloivatkin komiasti siistiksi. Kun pohjoispäässä suitsutti tulta ja savua muutaman muunkin valakia, sai se aikaan komean näkymän kauniissa aurinkoisessa säässä.

Muuttolinnutkin saivat osakseen kummastella, aivan lähietäisyydeltä, tätä pohjalaisten pääsiäisen touhua. Niitä lepäili ja ruokaili muuttomatkallaan runsaasti sulissa jokilahdissa. Lintulajeissa runsaammin näkyi vesilintuja ja kahlaajia.
Uteliaimmaksi osoittautuiva Lappiin matkalla olevat kapustarinnat. Nämä hienot linnut tepastelivat uteliaina rantahetolla niin lähelle palavia saaria kuin jalkojaan kastelamatta pääsivät. Siinä sitten seisoivat tulta ihaillen monta minuuttia, kunnes riensivät ruokailemaan.
Kapustarinnatkin todistavat luonnon ja lintujen ihmeellistä tiedonkulkua. -Kapustat eivät nyt kiiruhda Lappiin, kun ne tietävät siellä vielä paksujen lumien peittävän ruokamaat. Linnut kuluttavatkin aikaansa etelämpänä.

Lappiin muuttomatkalla olevat kapustarinnat kummastelivat lähieteisyydeltä pohjalaista pääsiäslauntain kokko- ja polttoperinnettä. (Pentti Hautala)

-Jokainen voi miettiä: Mistä ne tietävä, että Lapin tunturit ja jängät ovat nyt paksujen lumihankien peitossa?


 

Herranen lounas maaliskuu700x

1 KOMMENTTI

  1. KIITOS PENTTI HAUTALA ! Tulipas oikein hyvä mieli entisen kotimaakuntamme pääsiäisperinteen mukavasta kerronnasta. Tulipa samalla vähän haikea olotila ja kaipaus Pohjanmaalle täältä karanteenirajan takaa ja hempeitäkin muistoja vuosikymmenien takaa, pääsiäiskokkovalkeiden lämmöstä.
    Kiitoksia samalla Pentille äskettäin JP:ssä olleesta innostavasta kolumnista 70-vuotta täyttäneille karenteenilaisille.
    Kiitos lisäksi kaikille muillekin JPnewsin puuhahenkilöille arvokkaasta työstä. Hyväkuvaisen ja toimuksellisesti korkeatasoisen nettijulkaisun välityksellä on monilla mahdollisuus seurata aivan ilmaiseksi synnyinseudun tapahtumia ja toimintaa. KIITOS!
    Ellen ja Terho Haapasalo, Espoo

JÄTÄ KOMMENTTI