Viime viikon torstaina lähti Peuran Liikenteen pikkubussilla kymmenen miehen ryhmä Vaalimaalta kohti Taipaleenjokea, joukossa kokeneita Kannaksen matkailijoita ja jokunen ensikertalainenkin.
Rajan jälkeen ensimmäinen varsinainen pysähdyspaikka oli Muolaa. Läheisyydestä löytyi erikoinen betonipatsaspuisto, jossa oli kymmenkunta näyttävää betonipatsasta.


Ensimmäinen sotahistoriallinen kohde oli Äyräpää. Siellä tutustuttiin taistelupaikkoihin ja Äyräpään kirkon raunioihin, jonka venäläiset räjäyttivät.


Toisena kohteena oli pysähdys Keljassa, josta löytyi opetusministeriön kustantama muistomerkki vuosien 1939-1940 taisteluissa kaatuneiden muistoksi.


Matkaa jatkettiin Terenttilään Taipaleenjoelle, tarkoituksena oli tutustua Kirvesmäkeen Mustaojan kautta. Ongelmaksi tuli lentokentän laajennus, jonka alle osa halutusta kohteista oli jäänyt. Myös puuston ja muun kasvillisuuden muutokset aiheuttivat lisäongelmia löytää halutut kohteet.




Kun Taipaleenjoen maisemat oli nähty jatkui matka Pietariin. Kun oli kerran tultu Venäjälle pitihän se käydä suurkaupungissakin.


Metro tuli myös testatuksi Pietarissa. Se on yksi maailman syvimmistä metroista, johtuen alueen maapohjasta. Metron reitit muodostavat 100 kilometriä pitkän verkoston, jossa on 65 asemaa ja 5 linjaa. Päivittäin sitä käyttää yli 3 miljoonaa matkustajaa.

Viimeinen kohde olikin sitteen aikoinaan Suomen toiseksi suurin kaupunki, nykyisin ”vanha venäläinen kaupunki”, Viipuri. Kohteina oli kaupungin keskusta ja vajaa kolmen kilometrin päässä oleva Monrepos-puisto.


Matka oli päivitys Kannaksella. Asiat muuttuvat vuosien varrella jonkin verran, mutta melko hitaasti, siitä ainakin Monrepos oli esimerkkinä. Mielenkiintoinen retki, eivätkä rajamuodollisuudetkaan haitanneet, lisäsivät vain kokemuksia. Matkan asiantuntijana toimi sotahistoriaa harrastava soinilainen Lasse Autio.