JPnews kausiextra – katseet pihalle | Pihasisustaminen rantautunut Suomeen

0
Uutta ilmetta pihalle

Uutta ilmetta pihalle
Pihoista on tullut erittäin tärkeitä oleskelu- ja rentoutumispaikkoja suomaisille. Pihojen kuntoon ja näköön panostetaan entistä enemmän, ja pihoja sisustetaan lähes kuin sisätiloja. Myös pihakivien valikoima on monipuolistunut.

Kun kevät koittaa, suomalaiset siirtyvät ulos luontoon ja pihoille. Oma tai mökin piha on hyvin tärkeä paikka, ja on niiden tunnelmaan ja ulkoasuun panostetaan. Perinteisten kukkaistutusten ohella puutarhoja sisustetaan hyvinkin pieteetillä.

Sisustusbuumi on siirtynyt sisätiloista ulos.
Pihasisustaminen on rantautunut Suomeen

Pihoja sisutetaan ruukuilla, valaisimilla, kankailla ja muilla tekstiileillä sekä lyhdyillä ja kynttilöillä. Myös pihakalusteisiin satsataan, ja viimeaikoina muodissa ovat olleet säänkestävät polyrottinkiset sohvat ja lepotuolit. Oleskeluryhmiä varten pihoille halutaan erilaisia terasseja ja tasoja.

– Selkeästi on huomattavissa, että pelkän nurmikon sijaan pihoille halutaan erilaisia paikkoja viettää aikaa. Esimerkiksi kiveykset toimivat alustana niin sohva- ja ruokailuryhmille kuin lasten leikeille.

Kiveyksissä suomalaiset suosivat maanläheisiä värejä ja vanhahtavia antiikkipatinoituja pintoja. Uusina tuulina pihakiveyksiin tuodaan erilaisia värejä ja muotoja sekä monivärisiä kiviä ja kivisarjoja.

– Uusin hitti on varmasti valokivien upottaminen pihakiveykseen.

Rinnepihallekin saa oleskelutiloja
Kiveyksissa suomalaiset suosivat maanlaheisia varejä

Kun pihalle suunnitellaan kiveystä tai terassia, pihan tasoerot on otettava huomioon. Rinnetontillekin saadaan tasaista oleskelutilaa muuripengerryksen avulla.

Betoni- tai luonnonkivimuureista tehdään pihalle pengerryksiä, joiden välit tasoitetaan ja katetaan kivillä tai laatoilla. Näin saadaan tasaisia piha-alueita oleskeluun ja lasten leikeille.

Pengerryksen asennuksessa pitää olla tarkkana ja noudattaa valmistajan ohjeita. Erityisesti pohjat on tehtävä hyvin. Kiveykset ja pengerrykset voidaan asentaa kotikonstein, mutta ammattilaisen hyödyntäminen on perusteltua pitkäikäisen kiveyksen tekemisessä.

Myös pihan suunnitteluun voi etsiä ulkopuolista apua.

Viheraluesuunnittelijat ry:n nettisivulta löytyy suunnitteluhortonomeja ja maisema-arkkitehteja, joiden käyttö on järkevää varsinkin, jos pihaan haluaa uusia ideoita tai pihalla on vaikeita kohteita, kuten portaita.

Faktalaatikko:
10 vinkkiä pihakiveyksen suunnitteluun

1. Vältä pihakiveyksessä rakennuksen seinien ja sokkelin värejä, jotta tilantuntu ja kolmiulotteinen vaikutelma säilyvät.

2. Katto on hyvä lähtökohta kiveyksen värin valintaan.

3. Autojen pysäköinti- ja kääntöalueille kannattaa valita melko tumma kiveys, sillä vaaleassa kivessä öljyläikät ja muu lika näkyvät ikävästi.

4. Isot laatat tulevat kyseeseen, jos piha on tasainen ja muodoltaan selkeä.

5. Isoilla laatoilla syntyy terassikalusteiden alle tasaisempi pinta kuin pienillä.

6. Jos maasto tai pinnoitettava alue on vaihteleva, valitse sivumitoiltaan pieni kivi.

7. Pehmeästi mutkittelevia käytäviä on helpointa rakentaa kaarevareunaisista pihakivistä.

8. Valitse kiven paksuus alueen käytön mukaan. Piha-alueelle riittää 50 mm paksuinen kivi, parkkipaikka vaatii 60 mm paksuisen kiven.

9. Jos asennat pihakiveyksen itse, tee ensin suunnitelma huolellisesti ja varmista, että kulkuväylille, istuinryhmille, pihan huoltotöille ja paikoitukselle on riittävästi tilaa.

10. Muista tehdä pohjatyöt todella huolellisesti! Niissä fuskaaminen kostautuu nopeasti epätasaisuuksina ja laattojen hajoamisena.

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI