Pihoissa bongataan viikonvaihteessa – linnuilla riittää nyt marjaherkkua

0
Mustarastasherra herkuttelemassa pihlajanmarjoilla muiden rastaiden kanssa vielä hyvässä sovussa tammikuussa.

Pentti Hautala/ J-Pnews
ALAVUS/ TÖYSÄ

BirdLife Suomen, vuodesta 2006 alkaen on tarkkailtu ja tilastoitu lintuja tuhansilla suomalaisilla pihoilla. Kyseessä on pihabongaus, jossa taas tarkkaillaan lintuja 29.-30.1.

Lintuja tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla ja ilmoitetaan havaitut lintulajit BirdLife Suomelle. Helpommin se onnistuu verkkolomakkeella www.pihabongaus.fi. Tämän tapahtuman avulla kerätään arvokasta ja tarpeellista tietoa maamme talvisesta linnustosta.

Nyt pihoissa havaitaan varmasti paljon sellaisia lajeja, jotka aikaisempina talvina jo ovat lentäneet talvehtimaan lämpimämpinä maihin. Nyt vielä linnut ja muut eläimet voivat nauttia viime vuoden hyvästä marjasadosta. Eikä ehkä, kaikki pihlajat, marja-aronia ja viinimarjojen pensaiden marjat ole syötynä vielä Vappuun mennessäkään.

Perinteinen maalintu, pyykin osaa nauttia talven marjaherkuista jyvien lisäksi.

Nyt ainakin vielä tammikuussa käy kova kuhina marjapuissa ja pensaissa. Eri lajeja edustavat linnut nauttivat ”pakkasen panemista” marjoista ylensyömiseen saakka. Onpa marjojen nautinnassa näkynyt muutamia turkiseläimiäkin. Ahkerimpana kuitenkin ovat eri rastaslajit, tilhet, tiaiset, tikat, palokärjet, harakat, naakat, maalinnut ja PYYTKIN.

Nyt näyttääkin siltä, että eri rastalajit viihtyvät koko talvikauden entistä runsaammalla joukolla Suomessa. Esimerkiksi ennen harvinainen talvilaji: mustarastaat viihtyvät yhä runsaammin pihoillamme ja lähimetsissä. Ei tarvitse enää lentää Etelä-Eurooppaan talveksi. Tähän yhtenä vaikuttimena on myöskin lintujen tottuminen ihmisten talviruokinnalle.

Kun nyt on vielä paljon pihlajapuissa marjoja ym., mustarastaat ja muut rastaslajit eivät riitelekään keskenään. Ei ainakaan niin yleisesti, kuin huonoina marjatalvina on tapahtunut. Linnun ruokailevat jo rinta-rinnan rauhassakin.

Erään marjapuun- ja talviruokinta kohteen liepeillä havaitsin, oravien lisäksi useita pikkulintu ja rastaslajeja. Lisäksi harakoita sekä naakkoja kymmenittäin. Siinä sitten sopuisaa kinasteluakin harrastettiin, vaikka ruokaa oli runsaasti tarjolla myöskin puissa ja pensaissa.

Mustarastaista vielä kannattaa todeta sen, että koiras on väriltään täysin musta ja keltainen nokka. Naaras on tummanruskea ja rinnassa epäselvä täplitys. Sitä sekoitetaankin usein muihin ”tavallisempiin” rastaslajeihin.

Mustarastas on halutessaan hyvä äänten matkija, kuten rastaat ja kottaraiset yleensäkin. Eräässä alueemme asutustaajamassa, ambulanssin ääntä matkineet linnut muodostuivat oikein asukkaiden piinaksi. Lisäksi mustarastas osaa matkia mm. auton murtohälyttimen ulinaa, moottorisahan pörinää ja sirkkelin ääntä ym.

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI