Pimeässä vaarallinen itselleen

0
Heijastimilla varustettu jalankulkija erottuu huomattavasti paremmin liikenteestä kuin ilman liikkuvat
Liikenteessä pimeään ja hämärään aikaan ilman heijastinta kulkevat jalankulkijat eivät piittaa yhteisistä pelisäännöistä, ja heillä on siihen syynsä.

“Erilaisten turvavälineiden, kuten heijastimen käyttäminen on ihmisillä takkuista, koska omat kokemukset ovat myönteisiä: mitään ei ole sattunut, vaikka ei ole heijastinta käyttänyt”, selittää psykologian professori Esko Keskinen, joka on perehtynyt liikennekäyttäytymiseen.

Siis ensin säikähdetään ja sitten vasta toimitaan! Näinkö se menee?

“Useimmiten, koska turvallisuus on ihmisen perustunne. Turvallisuus koetaan niin itsestään selvänä asiana, ettei pahimpaan varautuminen tule jalankulkijan mieleen. Taajamaliikenteessä vaaratilanteisiin varautuminen tuntuu myös joidenkin ihmisten mielestä pelkäämiseltä. Pelkoa ei haluta näyttää heijastimen avulla”, Keskinen kertoo tutkimustuloksista.

Mutta eikö nyt edes pikkuisen kannattaisi pelätä liikenteessä? Liikennehän on vaaroja täynnä ja onnettomuustilanteissa jalankulkija häviää aina autolle!

“Totta, liikenteessä on vaaroja, mutta jalankulkijat eivät niitä havaitse. Se on autoilija, joka huomaa vaaratilanteet ja reagoi niihin niin, ettei onnettomuutta satu. Kun jalankulkija ei havaitse vaaroja, hänen kokemuksensa vaarattomuudesta säilyy. Jalankulkija näkee autot ja toiset jalankulkijat hyvin, ja hän uskoo että hänetkin nähdään, myös ilman heijastinta.”

Siis jalankulkija koikkelehtii liikenteessä hämärällä ja pimeällä ilman heijastinta ja saa aikaan vaaratilanteita, eikä edes huomaa niitä! Sen sijaan autoilijalta lentää sydän kurkkuun joka kertaa, kun “pimeät” jalankulkijat sotkevat liikenteen sujuvuutta ja aiheuttavat vähältä piti -tilanteita, joissa ovat vaarassa kaikki tiellä liikkujat.

Mikä on kun heijastinvalistuskampanjat eivät vaikuta aikuisiin ihmisiin? Käyttäväthän lapsetkin heijastinta mukisematta ja heillä sentään on uhmaikiä ja murrosikiä ja vaikka mitä!

“Siinä se onkin, että monet aikuiset jalankulkijat kokevat heijastimet lapsellisiksi. Heijastimesta tulee mieleen lapsuuden kouluaikojen valistuskampanjat, eikä heijastinta sen vuoksi mielletä aikuisten vaatteisiin kuuluvaksi.”

Viimeisimmät tilastotiedot kertovat, että jalankulkijoita kuolee eniten vuoden pimeimpinä talvikuukausina, lokakuusta tammikuuhun.

Heijastin pelastaa myös taajamissa

Jalankulkija ei näy hyvin ilman heijastin, koska hän hukkuu katu-, mainos- ja muun liikenteen valoihin.

Heijastin varoittaa autoilijaa ajoissa jalankulkijasta, joten vaaratilanteissa autoilija ehtii pysäyttää auton ennen yhteentörmäystä.

Autoilijat ajavat usein ylinopeutta ja jälki on pahaa, jos silloin eteen ilmestyy yhtäkkiä “pimeä” jalankulkija.

Asusteissa roikkuva maskottikin voi olla pimeässä heijastavaa materiaalia ja samalla "halpa henkivakuutus"!
PTV mansikkasumppa1

JÄTÄ KOMMENTTI