Pohjoisen nähtävyyksiä omakohtaisina kokemuksina

0
Hiljainen Kansa -tilataideteos täyttää kokonaisen pellon Suomussalmella (Kuvat:Johanna Yli-Kaatiala/jpnews.fi)

Teksti ja kuvat: Johanna Yli-Kaatiala

Hetkessä eläminen, aikatauluttomuus ja yllätykselliset jutut ovat monen reissun suola. Kannattaa varata aikaa myös lepäämiseen. Tässä lyhyt katsaus siitä mitä itse ehdin kesälomareissullani kokea pohjoisessa Suomessa. Näitä kohteita suosittelen omasta kokemuksestani.

Kolmen ”jiin” Kajjjaanissa on upeat vesistöt ja mahdollisuus kävellä rantamilla. Sieltä erään maantiesillan alta löytyvät Kajaanin linnan rauniot. Myöskin erilaisia patsaita ja muita muistomerkkejä löytyy. En ehtinyt yhdessä illassa tarpeeksi edes katsella!

Hyrynsalmelta löytyy tienposkesta jäätelökioski, jonka katolla voi nautiskella jäätelöstä ja ihailla järvimaisemaa samalla. Suomussalmelta puolestaan löytyy suosittu nähtävyys, Hiljainen Kansa. Sen luokse on pesiytynyt turistirysiä, eli suuhunpantavaa ja matkamuistoja löytyy!

Kemijärvellä keskellä kylää sijaitsee Hotelli Kemijärvi. Sen tunnuksia ovat porot ja joutsenet. Sisustus on hieman vanhahtavaa, mutta palvelu sitäkin parempaa, esimerkiksi biljardia saa pelata ilmaiseksi. Aamupalat aivan erinomaisia. Saman kadun varrelta löytyy Susa’s Bistro, joka tarjoaa valtavan hyvää kotiruokaa ja leivonnaisia kahvin kera. Palvelu myöskin erittäin asiakasystävällistä. Bistro on myynnissä, jos joku haluaa napata siitä kopin?

Klikkaa galleriakuvaa näet sen suurempana!

Itäinen Lappi on koettava itse

Kemijärvellä on paljon muutakin nähtävää järvimaisemien lisäksi. Esimerkiksi kotiseutumuseossa saa hyvin asiantuntevan opastetun kierroksen ja nähtävillä on tuhansia esineitä. Kulttuuria on muutenkin tarjolla vaikkapa kesäteatterin muodossa. Kemijärvi on tunnettu kelonveistokilpailustaan ja pysyväisnäyttelykin löytyy. Näyttelyssä on hyvin kansainvälisiä töitä nähtävillä.

Pyhätunturilla voi ajella turvallisesti hissillä kopin sisällä sateiltakin suojassa suoraan huipulle. Siellä puolestaan palvelee kahvila maittavine munkkeineen. Myöskin alemmaksi kuruun pääsee vaeltelemaan. Neuvot kannattaa reitille kysellä Luontokeskus Naavasta, joka on itsessäänkin näkemisen arvoinen paikka. Pyhätunturilta löytyy jokaisen kunnolle sopivia reittejä. Kannattaa varata aikaa ja nauttia mykistävistä maisemista ja eväistä.

Itä-Lapin Sallassa sijaitsee ”Pyhän” lisäksi muunmuassa Paikanselän taistelualue, joka on helposti saavutettavissa tien varresta. Sen muistomerkit kypärineen saavat yhä liikuttumaan. Kylän keskustasta löytyy Pizzeria Akkavaara, jossa kannattaa nauttia pizzabuffetista.

Paikanselän taistelun taistelualueen muistomerkki Sallassa

Ranuan eläinpuistossa näkee jääkarhunkin

Ranuan eläinpuiston vetonaula on tietenkin jääkarhu. Nähtävillä oleva yksilö onkin perin liikkuvainen ja tuntuu kaipaavan seuraa, koska niin aktiivisesti se nousee takajaloilleen naapuriaitauksen betoniseinää vasten. Kylläpä se onkin isokokoinen eläin! Ranuan eläinpuiston reitti on noin kolme kilometriä pitkä ja kulkee lankkuja pitkin aika mäkisessä maastossa, eli hieman kuntoa se vaatii varsinkin jos auttaa työntämään toista henkilöä reitillä.

Ranuan jääkarhu

Oulussa tuli kokeiltua ”omatoimihotellia”, eli varaus netistä, avaimen nouto sovitusta numerokoodilla lukitusta paikasta ja eikun sisälle majapaikkaan. Siellä sai olla täysin ihan omassa rauhassa, kunnes lähdön hetki koitti seuraavana päivänä. Meille osui mieheni kanssa ihan uusi yksiö lasitettuine parvekkeineen, joten olisin viihtynyt vaikka pidempäänkin!

Ranuan eläinpuiston jääkarhu on vähintään kaksi ja puolimetrinen otus seisaalleen noustessaan.
Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI