Ponnenjärvellä rantojen ruoppausta

0
Olen kuvannut ja syöttänyt pakkasilla joskus jyviäkin Ponnenärven joutsenille. -Niinpä tämäkin huikkasi tuttavallisesti. -Ehkäpä näin : "Menisitkö sanomaan kaivajalle, ettei meidän pesäpihaa myllättäisi"?

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Alavuden kaupunki on huolehtinut mallikkaasti, omalta osaltaan järvien kunnostamisesta. Kaupunki on osallistunut lisäksi eri ELY:n hankkeiden kustannuksiin ja monista vesistöjen vaatimista pienemmistä töistä aivan omalla rahoituksella.

Järvien rantojen kaivuutöiden ohella on kunnostettu myös jokia ja muiden vesiuomien toimivuutta. Lasketusaltaita, lietekuoppia, syvänteitä ja ”taskuja” on kaivettu sekä tyhjennetty. Mainittujen kaivantojen perustaminen- ja määräaikainen tyhjennys on tärkeää toiminnan varmistamiseksi.

Mainittujen kaivantojen hyöty perustuu kiintoaineen laskeutumiseen, veden virtaamisnopeuden vähennyttyä. Näin myöskin hienoimmatkin maa-ainekset laskeutuvat altaan pohjalle, eikä järveen.

Töysän Ponnenjärveen laskee useista valtaojia, puroja ja pieniä jokiakin. Esimerkiksi järven pohjaispäähän laskevan Alajoen valuma-alueen laajuus on suuri. Sen alkuvedet lähtevät virtaamaan Alajärven, Lehtimäeltä saakka.

Alajoen pääuoaman apuvirratkin avattiin hetolta järvelle.

Nyt kevättalven viikkoina on Maanrakennus Kiilunen Oy:n toimesta kunnostettu mm. Ponnenjärven rantaa Alajoen alueelle. Ja vaikka vappu on lähellä, niin ruoppaustoimet sujuivat vielä sutjakkaasti talvisissa olosuhteissa.

Lunta ja jäätä on vielä ennätyksellisen vahvasti. Näin mahdollistuu omalta osaltaan raskaiden koneiden kantavuutta. Ja mikäs on ruoppaustöiden sujuessa, kun sitä tehdään kunnon välineillä. Esimerkiksi alavutelaisen yrityksen nimeen sopii hienosti: ”Kaukaa Kaivaa Kiilunen”.

Pitkällä kauhapuomilla varustetulla telakuivurilla Alajoen järvialue ja pienemätkin purot puhdistuivat, kuten oli suunniteltukin. Lisäksi lasketusaltaat ja lietekuopat tyhjentyivät.

Hiihdellessäni kunnostustyömaalle, murehdin mm. sitä, mitä alueella vuosia pesinyt joutsenpariskunta ruoppaustyöstä ajattelee?

Jo etäältä näinkin, että alueen joutsenet olivat myös paikalla. Toinen seurasi jääalueella makaillen ja myöskin työnjohtajan tapaan tepastellen. Lähestyessäni, lintu kääntyi minua kohden ja huikkasi kahdesti. Aivan kuin olisi tutulta tulijalta pyytänyt apua, ettei pesäpaikkaa kaivettaisi.

Kiilusen kaivinkoneella oli valpas ja erikoinen työnjohtaja. Rantajäällä makailun lisäksi lintu tepasteli terhakkaasti ja seurasi työn etenemistä.

Joutsenen puoliso oli lähempänä pesäkumparetta, suhteellisen rauhallisen näköisenä kaivinkoneesta kolahtelusta huolimatta.

Eikä Ponnenjärven pohjoispäästä pesimiseensä välineillä kansallislinnuillamme ollut mitään aihetta pelkoon, kotipihansa kaivamisesta. -Useita kymmeniä metrejä jäi matkaa kaivuualueesta pesäpaikkaan.

 

 

 

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI