Ravintolisistä ei ole hyötyä, elleivät ne imeydy – Tiedätkö, mihin aikaan päivästä vitamiinit kannattaa ottaa?

0
Vihannekset tehostavat vitamiinien imeytymistä. (Kuva: Colourbox)
Vihannekset tehostavat vitamiinien imeytymistä. (Kuva: Colourbox)
Ei ole yhdentekevää, millaisia ja miten lisäravinteita käyttää, sillä vitamiineissa ja niiden imeytymisessä on eroja. Tiedätkö, milloin vitamiinipillerit kannattaa ottaa, jos haluaa niiden pääsevän heti kehon käyttöön?

Ihminen tarvitsee elääkseen noin kolmeatoista eri vitamiinia. C-, D-, A-, K- ja E- sekä B-ryhmän vitamiinit ovat perusvitamiineja, joita keho ei voi itse valmistaa. Näistä C-vitamiini ja B-ryhmän vitamiinit ovat vesiliukoisia ja loput taas rasvaliukoisia.

– Vesiliukoisella tarkoitetaan sellaista vitamiinia, joka ei varastoidu kehoon vaan poistuu virtsan mukana. Rasvaliukoiset vitamiinit puolestaan varastoituvat muun muassa rasvakudokseen, maksaan, lihaksistoon ja aivoihin, kertoo biokemisti FT Timo Lehto Nordic Premium Groupista. Rasvaliukoiset vitamiinit imeytyvät parhaiten rasvapitoisen ruuan kanssa, mutta myös vesiliukoiset kannattaa ottaa aterian yhteydessä.

– Silloin mahahappojen määrä lisääntyy ja imeytyminen ohutsuolessa paranee, Lehto sanoo.

Lehdon mukaan aamulla otettu vitamiini päätyy saman tien käyttöön, kun taas illalla otettu vitamiini varastoituu.

– Varsinkin rasvaliukoiset vitamiinit kannattaa ottaa aamulla tai päivällä, jos haluaa niistä heti täyden hyödyn irti.

Keho säätelee vitamiinien imeytymistä

Vitamiinien imeytymiseen vaikuttaa myös se, kuinka paljon kehossa on jotakin tiettyä vitamiinia jo ennestään. Keho siis säätelee vitamiinien imeytymistä oman tarpeensa mukaan.

– Rasvaliukoisilla vitamiineilla imeytymistehokkuus on noin 50–90 prosenttia. Myös C-vitamiini imeytyy pienellä annostuksella 80–90 prosenttisesti, mutta isommalla annostuksella imeytymisteho putoaa alle 50 prosenttiin, Lehto vertaa.

Myös suoliston ja maksan kunto sekä mahahapot määrittelevät kuinka hyvin vitamiinit kehoon imeytyvät.

– Myös eräät lääkkeet vaikuttavat joidenkin vitamiinien imeytymiseen heikentävästi, esimerkkinä epilepsialääkkeet ja aspiriini.

Vihannesten, yrttien ja marjojen sisältämien kasvisperäisten flavonoidiyhdisteiden on havaittu tehostavan vitamiinien ja hivenaineiden imeytymistä ja hyväksikäyttöä elimistössä. Tätä ilmiötä nimitetään synergiaksi. Näin toimii esimerkiksi maailmalla menestynyt ravintolisäsarja Terranova.

– Terranova-tuotteiden vaikutus perustuu siihen, että ne luovat luonnollisen synergistisen ympäristön ihmisen elimistöön, jolloin vitamiinit, hivenaineet ja ravinteet imeytyvät paremmin, ja kehon solut toimivat optimaalisesti. Näin myös syöty ravinto voidaan hyödyntää mahdollisimman hyvin, Timo Lehto kertoo.

Vitamiinivaje johtaa puutosoireisiin

Jokainen välttämättömistä vitamiineista aiheuttaa puutosoireita, jos keho ei saa niitä tarpeeksi. Ennen vanhaan raju C-vitamiinin puutos näkyi merimiehillä avohaavoja aiheuttavana keripukkina, nykyään vaarana ovat esimerkiksi mustelmaherkkyys tai nivelkivut.

– Varsinkin B1-, B2- ja B6–vitamiinien puutos näkyy nopeasti energiatason laskemisena ja voi johtaa jopa vakaviin hermoston häiriöihin. Myös hiukset ja iho kärsivät, Lehto listaa.

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI