Rohtokasvi ginsengistä apua kaamosväsymykseen?

0
Ihminen on päiväeläin, joka on hereillä valoisaan aikaan, ja jonka elimistö tarvitsee valoa toimiakseen parhaimmillaan. Ei siis ole ihme, jos talvella väsyttää. Toinen syy väsymykseen saattaa löytyä ruokavaliosta, sillä tuoreita kasviksia ei enää löydy samalla tavalla kuin kesällä. Löytyykö apu perinteisestä rohtokasvista ginsengistä?

Aamulla herääminen tuntuu tavallista hankalammalta, iltapäivän haukotuksia tukahdutetaan vahvaan kahviin ja illalla ei jaksa muuta kuin möllöttää sohvalla. Voiko talvella kiusaavasta väsymyksestä päästä eroon vai pitääkö vain rauhassa odotella kevättä?

– Kevätkin tulee kyllä aikanaan. Mutta valon määrää voi lisätä esimerkiksi kirkasvalolampulla, ja muutenkin olisi hyvä olla ulkona ja liikkeellä valoisaan aikaan. Ja ruokavalioon on hyvä lisätä mahdollisimman paljon kasviksia, neuvoo dosentti Yvonne Holm Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnasta.

Etenkin superruoasta ja luonnon omista lääkkeistä innostuneet hakevat lisäenergiaa perinteisestä kiinalaisesta rohtokasvista, ginsengistä. Alun perin pitkän iän rohtona pidettyä ginsengiä on tutkittu myös länsimaissa, ja se on määritelty adaptogeeniksi, joka auttaa elimistöä sopeutumaan vaikeisiin olosuhteisiin, esimerkiksi stressiin.

– Ginseng muun muassa tehostaa immuunivastetta, laskee verenpainetta, parantaa aineenvaihduntaa ja keskittymistä, poistaa jännitystä ja etenkin lisää energiaa. Ginsengin vaikutukset ovat nimenomaan normalisoivia eli se palauttaa esimerkiksi ylijännittyneisyyden tai alavireisyyden takaisin normaalille tasolle.

Aikuisten ihmisten yrtti

Ginsengistä käytetään rohdostarkoituksessa vain paksu, mukulamainen juuri. Juuri pilkotaan pieneksi, uutetaan ja käsitellään niin, että lopputuloksena on muun muassa tabletteja, kapseleita ja nesteitä.

– Ginsengiä on perinteisesti käytetty pitkän iän rohtona, joten siitä on tullut ikään kuin aikuisten ihmisten yrtti. Myös vanhukset voivat saada siitä lisäenergiaa, dosentti Yvonne Holm sanoo.

– Ginsengistä on olemassa monen tasoisia tutkimuksia, ja joidenkin mukaan se vaikuttaa hormonitoimintaan etenkin nuoremmilla ihmisillä. Toiset tutkimukset ovat tästä kuitenkin eri mieltä.

Jos lisäenergiaa saadaan ginsengistä, jäävätkö monen suosimat vitamiinilisät sitten tarpeettomiksi?

– Ginseng ei missään tapauksessa korvaa vitamiineja, sillä se sisältää aivan omanlaisiaan aineita. Molempia tarvitaan. Suositeltavaa olisi, että vitamiineja saataisiin ruoasta, sillä siinä tulee mukana muitakin hyviä aineita, jotka edesauttavat vitamiinien ja mineraalien toimintaa elimistössä.

Faktaa:
– Ginseng on vihreälehtinen, punaisia marjoja tekevä, alun perin kiinalainen rohtokasvi. Rohdostarkoituksessa siitä käytetään vain mukulamainen juuri.
– Alun perin ginsengiä saivat käyttää vain korkea-arvoiset ihmiset, mutta sittemmin se on levinnyt koko kansan käyttöön ja myös länsimaihin.
– Ginseng on yksi maailman tutkituimmista kasveista. Sen juuressa on runsaasti erilaisia ainesosia, joiden toimivat tehokkaasti etenkin yhdessä. Aktiivisten ainesosien lisäksi ginsengin juuri sisältää myös muun muassa B- ja E-vitamiinia sekä useita hivenaineita.
– Ginsengillä on adaptogeenisiä eli normalisoivia vaikutuksia, eli käytännössä se korjaa elimistön epätasapainotiloja – esimerkiksi immuunijärjestelmän väsymistä, unihäiriöitä, keskittymiskyvyn puutetta, sokeritasapaino-ongelmia tai ravinnon sisältämien ravintoaineiden ja energian puutteellista hyödyntämistä.
– Etenkin Kiinassa ja Koreassa ginsengiä käytetään terveyden parantamiseksi sekä kestävyyden ja energian saamiseksi. Siitä valmistetaan muun muassa teetä, hammastahnaa, saippuaa, tabletteja ja liuoksia. Myös Suomessa ginsengiä on saatavilla muun muassa teenä, tabletteina sekä yhdistettynä vitamiinivalmisteisiin.

JÄTÄ KOMMENTTI