Roskaisista ränneistä voi aiheutua mittavat vahingot – Puhdista katto ja rännit hyvän sään aikana

0
(colourbox)

Talojen rännit täyttyvät kesän jälkeen puiden lehdistä ja roskista. Rännit onkin syytä tarkistaa ennen lumen tuloa, sillä tukkeutuneet vesikourut voivat aiheuttaa pahoja vesivahinkoja, joita vakuutuskaan ei korvaa.

Tekosyitä rännien putsauksen laiminlyöntiin yleensä riittää: ikävän sateinen syksy, en taida viitsiä, kävinhän talon katolla jo viime keväänä… Tarkistuskäynti katolla kerran vuodessa ei kuitenkaan riitä, sillä etenkin vanhoissa taloissa katon ja rännien kunto voi heiketä yllättäen ja aiheuttaa suuria vahinkoja.

– Lehdet ja roskat padottavat vettä. Kun vesi jäätyessään laajenee se saattaa aiheuttaa kattopinnalle vahinkoja, kertoo vahinkotarkastaja Jukka Toivakka LähiTapiolasta.

Rännikourun pohjalle makaamaan jäänyt vesi myös ruostuttaa ränniä aiheuttaen siihen jopa reikiä. Näin vesi pääsee valumaan pitkin talon ulkopintaa. Rännejä puhdistettaessa kannattaakin tarkistaa hyvin niiden kunto. Mikäli ränni on kovin ruostunut, se kannattaa vaihtaa.

– Rännissä pitää olla myös kunnolliset kaadot ja saumojen tulee olla tiiviit.

Samalla kannattaa tarkastaa myös katon kunto, piiput ja ilmastointihormien sekä muiden putkien läpimenot. Kattosiltoja ja lumiesteitä voi hieman heilutella, jotta varmistuu, että ne ovat vankasti paikallaan.

– Katto on syytä käydä huolella läpi, koska siellä saattaa olla hiushalkeamia, jotka pikkuhiljaa vuotavat vettä ullakkotilaan ja yläpohjaan. Tämä huomataan pahimmillaan vasta, kun kosteusvaurio on jo syntynyt, Toivakka muistuttaa.

Katon huolto ja rännien putsaus on hyvä tehdä hyvissä ajoin ennen talvea, jotta lumisade ei pääse yllättämään. Vakuutus ei nimittäin korvaa talon huonosta hoidosta johtuneita vaurioita.

Apuvälineenä jatkovarsi ja turvavaljaat

Yksikerroksisen talon rännit voi helposti saada puhtaaksi jatkovarrellisen harjan tai muun apuvälineen avulla. Useampikerroksinen talo vaatii jo nousua katolle.

– Tikkaita voi käyttää apuna katolle nousemiseen, mutta niillä seisten ei ole turvallista työskennellä. Jos puhdistus vaatii katolle kiipeämistä, kannattaa aina mukana olla turvavaljaat ja -köysi, Toivakka neuvoo.

On syytä myös muistaa, että vaikka katolle kiipesi ketterästi kymmenen vuotta sitten, se ei välttämästä suju enää yhtä sutjakkaasti tänä syksynä.

– Suomalaisten mökinomistajien keski-ikä alkaa pyöriä viidenkymmenen kieppeillä. Ikä tuo usein mukanaan ongelmia liikkumisessa. Jos katolle kiipeäminen tuntuu yhtään epävarmalta, kannattaa putsaustyöt jättää suosiolla alan ammattilaisille.

Näin huollat talon rännit ja katon

• Katto ja rännit tulisi tarkastaa ja huoltaa sekä putsata vähintään kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin.

• Tarkista rännien kunto ja kiinnitys. Ovatko saumat tiiviit? Entä löytyykö ruostetta tai reikiä? Kovin heikkokuntoinen ränni kannattaa vaihtaa uuteen.

• Katon saumakohdat ja katteen kiinnitys on syytä tarkistaa. Käy läpi myös piippujen, ilmastointiputkien, kattosiltojen ja lumiesteiden kunto.

• Puhdista katto ränneineen lehdistä ja roskista kauhan sekä harjan avulla.

• Voit viimeistellä rännien puhdistuksen huuhtelemalla vesikourut painepesurilla.

• Älä koskaan työskentele katolla ilman turvavaljaita ja -köyttä.

vanhat kuorma-autot tukim

JÄTÄ KOMMENTTI