Sam Leijonanmieli – Vimpeli

0

Haastattelusarjamme Kuusiokuntien ja Järvi-Pohjanmaan kuntajohtajista jatkuu, vuorossa on Vimpelin kunnanjohtaja Sam Leijonamielen haastattelu.

  • Kerro itsestäsi

Olen syntynyt Turussa ja lapsuuteni asunut Ruskolla, Turun kupeessa. Luonteeltani olen isänmaallinen, sosiaalinen, erittäin päättäväinen, periaatteen mies ja väittäisin olevani helposti lähestyttävä ihminen. Harrastan metsästystä, kalastusta, karatea (aikoinaan EM-tasolla asti), henkeen ja vereen urheilumies ja erittäin kilpailuhenkinen. Vahvuuksiani ovat johtamistaidot, sosiaalinen älykkyys ja verkostoitumistaidot. Heikkouksien osalta, en ole kovin pikkutarkka ihminen, ja olen ajoittain hajamielinen. Tämän lisäksi voin myöntää, että kokkaustaidot eivät kuulu vahvuuksiini. Unelmoin isosti ja teen töitä kovin (sairastan jonkin asteista työnarkomaniaa). Päivät kuluvat töissä, illat urheilen tai katson historiaan tai politiikkaan liittyvää dokumenttia. Jokainen päivä päättyy saunaan. Tällä hetkellä poikamies, marraskuussa ikää tulee mittariin 30 vuotta, äitini ja siskoni asuu Ruotsissa ja vallitsevan koronatilanteen johdosta en ole päässyt näkemään heitä toviin.

  • Mikä sai valitsemaan Vimpelin?

Vai valitsiko Vimpeli minut? Äitini suku on Alajärveltä ja lapsuudessa tulimme kotitilallemme viimeistään juhannuksena. Kesä vietettiin siis aina Järviseudulla. Edellä mainitun johdosta minulla on ollut seutukuntaan vahva tunneside. Jo lapsesta lähtien paras vahvuuteni on ollut johtamistaidot. Entinen esimieheni haki ja pääsi kunnanjohtajaksi. Tästä sitten itselle heräsi kiinnostus ja pohdin, että omat vahvuuteni ja luonteeni voisi sopia kyseiseen työhön. Lähes samalla hetkellä, kun asiaa pohdin Vimpeliin haettiin kunnanjohtajaa. Ajattelin, onko tämä nyt merkki, että miehen on aika palata takaisin kotijuurilleen ja sitähän se oli. Vimpelissä kiinnosti toki myös mahdollisuus palata maaseudun rauhaan, kunnan yrittäjä ja talkoo henkisyys, sekä energiset kuntalaiset.

  • Työhistoriasi
Sam Leijonamieli ja entinen työasu

Olin jo pienestä asti varsin yrittäjä henkinen, ensimmäinen bisnes oli myydä vihtoja Ruskon markkinoilla, tämän lisäksi tein töitä maatiloilla ansaitakseni rahaa pyörän tai mopon ostoon nuorena. Sitten vanhemmalla iällä perustin muutaman yrityksen, lukion aikana toimin puhelinmyyjänä. Olin jo peruskoulussa päättänyt, että minusta tulee sotilas. Lukion päätyttyä hain ja pääsin palvelukseen laskuvarjojääkäri-komppaniaan. Se oli paras ja kovin koulu mitä olen tähän mennessä käynyt. LJK-RUK:in käytyäni suuntasin kadettikouluun laivasto-opintosuunnalle. Opintojen ohessa tein lähes joka viikonloppu järjestyksenvalvojan töitä eri pubeissa, yökerhoissa ja laivalla. Laskin yhtenä päivänä, että tuli oltua töissä noin 15 eri paikassa, välillä saatiin päähän laivajakkarasta ja toisinaan nyrkistä, perimmiltään diplomaattisen luonteeni ansiosta valtaosa asiakkaista (liian humalaisista) saatiin kuitenkin puhumalla lähtemään kohti kotia. Kadettikoulusta valmistuin sotatieteiden kandidaatiksi, siirryin töihin miinan etsintä ja torjunta-alus MHC Purunpäälle, jossa palvelin valtaosan ajastani, koulutin myös jalkaväkeä Rannikkolaivaston tukikomppaniassa joukkueenjohtajan, laivastoaliupseeri kurssinjohtajan ja tukikomppanian varapäällikön tehtävissä. Hakeuduin Havaijille diplomatia ja sotilaskoulutusohjelmaan, josta valmistuin Diplomatian ja Sotatieteiden maisteriksi. Ohessa suoritin myös GC tutkinnon strategiasta ja valtioturvallisuudesta. Puolustusvoimat oli loistava työnantaja ja erityisesti jäin kaipaamaan työkavereitani, joista moni on toki vieläkin hyviä ystäviäni. Olen hakenut elämäni aikana vain kahteen vakituiseen työsuhteeseensa. Puolustusvoimiin ja Vimpelin kuntaan. Kummatkin ovat olleet oikeita valintoja.

  • Miten motivoit viranhaltijat ja luottamushenkilöt?

Osallistumalla. Haluan, että päätöksenteko olisi mahdollisimman avointa ja valmistelutyöt alusta asti minulla olisi ”poliittinen mandaatti” sille suunnalle mihin haluamme mennä. Meidän viranhaltijat ja luottamusmiehet lähtökohtaisesti ovat niin energisiä ja motivoituneita, että heitä ei tarvitse motivoida. Olen huomannut, että tärkeintä on ottaa kaikki mukaan ja pelata joukkueena. Vimpelissä luottamushenkilöt ovat erittäin sitoutuneita kunnan kehittämiseen ja aidosti kiinnostuneita kuntamme asioista. Viranhaltijat tekevät käskemättä pitkää päivää ja aika ajoittain heidät pitää käskeä lähtemään töistä kotiin tai lomille. Tämä kuvastaa sitä, että meillä on sitoutunut ja motivoitunut organisaatio hoitamassa kuntamme asioita, ja niin sen pitääkin olla.

  • Mitä uusia ”tuulia” Vimpeliin?

Haluan suunnitella kunnan rakenteet niin, että talous saadaan pysyvästi vakaalle tasolle. Kuntiin kohdistuu erityisesti SOTE:n johdosta taloudellista painetta ja ennustamattomuutta. Mikäli haluamme kehittää kuntaa ja investoida tulevaisuudessa, talous pitää ensi töikseen saattaa vakaalle pohjalle. Tähän on laadittu talouden tasapainottamisen suunnitelma, jota ollaan parhaillaan jalkauttamassa. Olemme myös laatimassa “VIMPELI-2030” kiinteistö strategiaa. Tavoitteena on suunnitella miltä Vimpeli näyttää 10 vuoden päästä ja luoda kunnan päätöksentekoon yli hallituskausien mittaisia strategioita. Nyt monien kuntien ongelmana on huonossa kunnossa olevat kiinteistöt, joiden saneerauksiin pumpataan vuosi toisensa jälkeen satojatuhansia euroja. Lopulta tase-arvot ovat niin pilvissä, että rakennuksia ei voi enää purkaa tai niitä ei kannata kunnostaa. Kymmenen vuoden kiinteistö strategialla halutaan lopettaa tämä kierre.

Kunnan vahva digitalisointi, Vimpeliin valmistuu etätyötilat ja suunnitteilla on kylä-digi-hub. Monesti puhutaan, että Vimpelissä liikuntamahdollisuudet keskittyvät pesä- tai koripalloon. Olemme pilottikuntana hankkeessa, jossa taiteen perusopetus tanssin osalta tuotaisiin Vimpeliin digi muodossa. Samaa voi soveltaa vaikka karateen, yoogaan etc. Opetus voi tulla vaikka New Yorkista, meille tarvitaan vain tilat, muutama näyttöpääte ja Wi-Fi. Näillä toimilla halutaan tarjota maaseudulle samat palvelut, kuin isoihin kaupunkeihin, samaa voi soveltaa myös opetukseen. Sitten meille tulee toki isoja tapahtumia, kuten esimerkiksi kansainvälinen pesäpallofestivaali, maailman suurin jääkaruselli, Tokio-2021 elinkeinoelämän vientihanke ja vaikka mitä muuta. Tavoitteena on kuunnella kuntalaisia kenttätasolla ja tarttua heidän visioihin. Kuntalaisissa asuu kuitenkin se aito energia ja viisaus monesti, millä kuntaa kannattaa viedä eteen päin. Meillä on tällä hetkellä meneillään 10 kunnan tukemaa talkoohanketta. Näistä yksikään ei valmistuisi ilman talkoohenkeä. Pakko nostaa valokeilaan meidän eläkeläiset, jotka ovat näytelleet näissä suurta roolia. Yhtenä pää tavoitteena onkin ollut eläkeikäisten aktivointi ja kylien kehittäminen jatkuvan keskittämisen sijaan.

  • Millainen on paineensietokykysi?

No, sitä löytyy. Minut on elämäni aikana vedetty aika monen kivipesurin läpi. Yleensä koitan paineen alla jakaa asiat välittömästi niihin, joihin voin vaikuttaa ja niihin, joihin en voi vaikuttaa. Niihin, joihin voin vaikuttaa alan vaikuttamaan. Ei tässä ihan pienessä tuulessa aleta huojumaan. Ja sitten kun on kovat tuulet, niin entisenä merimiehenä nostetaan purjeet ylös ja käännetään ruori kohti päämäärää.

  • Miten ratkaiset konfliktitilanteita?

Puhumalla ja kuuntelemalla. Konflikteissa kummankin osapuolen tunteet ovat aidot, usein kyse ei ole siitä, kumpi on oikeassa tai väärässä, kyse on siitä, miten kaksi eri energiaa saadaan lopulta värähtelemään samalla aaltopituudella.

Sam Leijonanmieli Vimpelin kunnanjohtaja ja kuntalainen


 

JÄTÄ KOMMENTTI