Avaruuteen, noin 36 000 kilometrin korkeuteen laukaistu satelliitti kattaa nyt koko Suomen ja maamme viimeinenkin kolkka siirtyy laajakaistapalveluiden pariin. Suurin etu uudella palvelulla on nopeus: lautasantennin avulla saa jopa kymmenen megabitin nettiyhteyden harvaan asutuillekin alueille. Yhdeksän kymmenestä pilottikäyttäjästä on ollut tyytyväinen varsinkin nopeuteen.
Viime vuoden joulukuussa päiväntasaajan yläpuolelle laukaistu satelliitti on ollut koekäytössä lähes vuoden ja nyt palvelu on kaikkien saatavilla.
– Suurin osa eli noin 90 prosenttia pilottikäyttäjistä on ollut tyytyväisiä nopeuteen ja niihin palveluihin, joita he ovat palvelun avulla käyttäneet. Pientä miinusta on tullut online-pelien viiveestä ja latausrajoituksista, sanoo satelliittiteknologian asiantuntija Jorma Hämäläinen Sonerasta.
Satelliittilaajakaistoja on toki ollut aiemminkin tarjolla, mutta vanhemmat teknologiat ovat Hämäläisen mukaan olleet kalliimpia ja hankalampia asentaa. Uudella palvelulla saadaan satelliitista tietokoneeseen suora yhteys, joka kulkee kodin ulkoseinälle asennettavan lautasen ja modeemin kautta.
– Suurin etu uudella palvelulla on nopeus: siirtonopeutta saadaan parhaimmillaan kymmenen megabittiä alaspäin ja neljä megabittiä ylöspäin. Yhteys on siis yhtä nopea kuin kaapelin kautta, jolloin voi ladata vaikka nelimegaisen mp3-tiedoston koneelleen muutamassa sekunnissa.
Satelliittilaajakaista vaatii esteettömän yhteyden
Uuden teknologian kohtaamat haasteet liittyvät lähinnä luonnonolosuhteisiin.
– Rankat sateet saattavat ainakin teoriassa hidastaa tai jopa estää yhteyden muodostumisen, mutta kun ukkoskuuro lakkaa, yhteys palautuu automaattisesti.
Toisen ongelman muodostavat suuret puut, sillä kotipihan lautasantennista on oltava suora yhteys satelliitin suuntaan. Korkeiden esteiden varalle on kuitenkin olemassa ratkaisu.
– Laajakaistapaketin mukana tulee 30 metriä kaapelia, jonka avulla voi hakea paremman paikan lautaselle eli puita ei tarvitse ihan heti lähteä kaatamaan laajakaistan tieltä, hymyilee Hämäläinen.
Harvaan asutuille alueille, kesämökille, rakennustyömaalle…
Eniten uudesta satelliitista voivat hyötyä harvaan asuttujen alueiden asukkaat, joilla ei ole ollut lainkaan palvelua saatavilla sekä asiakkaat, joilla on pitkät lankayhteydet, joissa on mahdollista toteuttaa vain alhaisia siirtonopeuksia. Myös kesämökkikäyttäjät ovat potentiaalinen ryhmä: ihmiset viettävät paljon aikaa mökeillään ja kaipaavat sinne nopeampia siirtoyhteyksiä.
– Myös tilapäiskohteisiin, kuten rakennustyömaille, satelliittilaajakaista tuo kaivatun palvelun. Meillä on pilottihankkeessa ollut mukana rakennusyrittäjiä, jotka siirtyvät kohteesta toiseen muutaman kuukauden välein ja he ovat tyytyväisiä, Hämäläinen kertoo.
Satelliittilaajakaista kuulostaa kovin helpolta kokonaisuudelta, ja ehkä se sitä onkin. Hämäläisen mukaan riittää, kun tilaa palvelun ja laitteet ja odottaa, että asentaja tekee oman osuutensa.
– Palvelu on viikossa asiakkaalla, kun kaikki sujuu niin kuin pitää, Hämäläinen sanoo.
KUUNTELE MYÖS RADIOHAASTATTELU AIHEESTA Uusi satelliittilaajakaista (mp3, kesto n.5 min.)
Satelliittilaajakaistoja on ollut tarjolla jo kauan, puhumattakaan muista nettiyhteysvaihtoehdoista. Mutta nyt pian vuoden pilottikäytössä ollut satelliittilaajakaista on tekemässä läpimurtoa koko Suomessa. Hitaat ja katkeilevat nettiyhteydet ovat pian historiaa, vai ovatko? Minkälaisia kokemuksia pilotista on saatu ja miten tämä uusi satelliitti eroaa vanhasta teknologiasta? Näistä kuulemme seuraavaksi.
Haastateltavana on Jorma Hämäläinen, satelliittiteknologian asiantuntija Sonerasta, ja haastattelijana on Eva Loikkanen.
Siat ja viljat myydään netissä
Juankoskelainen maanviljelijä Ari Hakkarainen on ollut uuden satelliittilaajakaistan pilottikäyttäjänä. Kokemukset ovat olleet niin hyviä, että hän harkitsee vakavasti palvelun hankkimista itselleen vakituiseen käyttöön.
– Nopeus on ollut todella hyvä kaikessa normaalissa käytössä. Yhteys ei pätkinyt edes syksyn rankkasateiden aikana. Aiemmin meillä oli käytössä kahden megabitin palvelu, ja sillä oli vaikea hoitaa esimerkiksi pankkiasioita. Yhteys katkeili niin paljon, että joutui aina syöttämään uudet avainluvut, Hakkarainen kertoo.
Maatalousalan yrittäjä käyttää laajakaistaa joka päivä. Palkanmaksut, verot ja muut pankkiasiat hoituvat koneella, samoin EU-säädösten tarkistaminen. Joitain asioita ei enää voi hoitaa muuten kuin netissä.
– Esimerkiksi sikojen ilmoittaminen teuraaksi on pakko tehdä sähköisesti. Myös vilja myydään pörssissä, eikä sitä voi tehdä ilman toimivaa laajakaistayhteyttä, Hakkarainen toteaa.