SIKAINFLUENSSA tekee tuloaan…

0

Tuoreimman tiedon mukaan jääkiekon SM-liiga on antanut määräyksen otteluiden järjestäjille luopua kaikista seremonioihin kuuluvista kättelyistä.

Liiga kertoo kotisivuillaan, että nyt tehdyllä päätöksellä pyritään omalta osaltaan estämään sikainfluenssan eli H1N1-influenssan leviämistä. Liigan tekemä päätös on voimassa toistaiseksi.

Kättelykieltomääräys on voimassa useassa jalkapallo-otteluiden seremoniatilanteessa. Moni paikkakunta Suomessa on jo  kehottanut asukkaitaan välttämään kättelyä.

Turun kouluissa pyritään hidastamaan sikainfluenssan leviämistä hengityssuojaimien avulla, niillä on tarkoitus välttää pisaratartunnat, kertoo Turun Sanomat.

Lukiolaiset ovat huolissaan oppilaskirjoitusten sujumisesta povatun sikainfluenssaepidemian aikana. Epidemian arvioidaan olevan laajimmillaan kirjoitusten aikaan syyskuussa.

Suomen lukiolaisten liiton mielestä kaikkien sikainfluenssaan sairastuneiden pitäisi saada osallistua varakokeisiin, etenkin jos epidemia iskee huomattavaan osaan kokelaista.

Sairastuminen voi olla tiukka paikka oppilaalle, joka on osallistunut kokeisiin jo aiemmilla kerroilla.

Sikainfluenssaan sairastunut voi hakea ylioppilastutkintolautakunnalta ilmoittautumisensa mitätöimistä, mutta se ei kuitenkaan pidennä tutkinnolle säädettyjä määräaikoja. Määräaikojen mukaan tutkinto tulee suorittaa enintään kolmena peräkkäisenä tutkintokertana.

Käytännössä useampia kertoja yrittäneillä voi sairastumisen myötä olla siis yksi mahdollisuus vähemmän.

Lukioissa, joissa sairastuneita on huomattava määrä, voidaan ylioppilaslautakunnan päätöksellä järjestää varakokeet erikseen päätettynä päivänä.

Kaksi miljardia saa tartunnan

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että peräti kaksi miljardia ihmistä saa sikainfluenssatartunnan ennen kuin pandemia on kokonaan ohi.

WHO kertoo, että pohjoisen pallonpuoliskon maat ovat tilanneet rokotevalmistajilta jo yli miljardi annosta sikainfluenssarokotetta.

Esimerkiksi Kreikassa, Alankomaissa, Kanadassa ja Israelissa rokotteita on tilattu riittämään maiden koko väestölle. Huoltovarmuuskeskuksen mukaan myös Suomessa rokotteita on tilattu koko väestölle.

Sitä vastoin Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Ranskassa rokotteita on tilattu 30–80 prosentille väestöstä. Yhdysvalloissa odotetaankin suoranaista pulaa rokotteista, kun maa aloittaa rokotuksensa lokakuussa.

Taudista voi ilmetä ensimmäistä voimakkaampi aalto. Jos rokotteiden tuotannossa on samanaikaisesti viiveitä, hallitukset joutuvat monissa maissa pohtimaan, ketkä rokotetaan ensin. Etusijalla on yleensä hoitohenkilökunta.

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI