Sikainfluenssaepidemia saattaa roihahtaa pian!

1
Sikainfluenssa saattaa lähteä leviämään vauhdilla tällä tai ensi viikolla, kun koulut alkavat.
Toistaiseksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietoon ei ole tullut yhteisötartuntoja, joissa tauti olisi levinnyt laajasti esimerkiksi työpaikalla.
THL pyrkii seuraamaan yhteisötartuntojen tilannetta koko maassa.
Jos kunnissa ja sairaanhoitopiireissä tällaista havaitaan, THL toivookin siitä tiedon mahdollisimman nopeasti!

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

Mikä on pandemia, josta sikainfluenssan yhteydessä puhutaan?

– Pandemia on maailmanlaajuisesti leviävä epidemia. Viimeksi influenssapandemia, hongkongilainen, oli maailmassa vuonna 1968. Viranomaisten arvioiden mukaan Suomessa pandemian aikana sairastuisi todennäköisesti noin kolmannes väestöstä, mutta osa saisi taudin vain lievänä.

Miten sikainfluenssa tarttuu? Mitkä ovat sen oireet?

– Taudin oireet ovat samanlaiset kuin muissakin influenssoissa. Oireita ovat äkillinen kuume, hengitystieoireet ja mahdollisesti ripuli. Sikainfluenssa tarttuu ihmisestä toiseen. Sianlihaa sisältävistä ruoista sitä ei voi saada.

Onko sairauteen lääkettä?

– Sikainfluenssaan tehoavat nykytiedon mukaan reseptilääkkeet oseltamiviiri eli Tamiflu-lääke ja tsanamiviiri eli Relenza-lääke. Rokotetta sen sijaan ei ole, eikä ennen influenssakautta otettavista kausirokotteista ole todennäköisesti apua.

Voiko lääkettä ostaa itselle varastoon ennakolta?

– Jos sikainfluenssa leviää laajasti Suomeen, lääkkeet jaetaan terveydenhuoltojärjestelmän kautta kaikille sairastuneille. Ennakkoon lääkettä ei kannata ostaa esimerkiksi matkoille.

Jos palaa matkalta tautialueilta, millaiset varotoimet ovat tarpeen?

– Jos viikon kuluessa kotiinpaluusta tulee kuumetta, kurkkukipua ja hengitystieoireita kuten yskää tai nuhaa, pitää ottaa puhelimitse yhteyttä lääkäriin.

1 KOMMENTTI

JÄTÄ KOMMENTTI