Ensi yönä Suomi palaa jälleen normaaliin aikaan kun kelloja siirretään tunti taaksepäin. Kesäaikaan siirtyminen on kuitenkin edessä jälleen ensi vuoden keväällä.
– Kellojen siirtely on yksi esimerkki täysin turhasta EU-sääntelystä. Hyödyt on osoitettu olemattomiksi, haitat sen sijaan ovat ilmeiset. Käytäntö synnyttää lähinnä tarpeetonta sekaannusta, minkä lisäksi ihmiset tutkitusti oireilevat. Siirtelystä luopumisesta ollaan oltu jo vuosia yli puoluerajojen melko samaa mieltä, nyt on aika käydä toimeen, Sampo Terho toteaa.
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta käsitteli tällä viikolla kansalaisaloitetta kesäajasta luopumisesta. Valiokunta ei kuitenkaan voinut hyväksyä aloitetta, koska kesäaikaan siirtymisestä säädetään EU:n kesäaikadirektiivissä. Myös joukko europarlamentaarikkoja julkisti tällä viikolla aloitteen kesäajasta luopumiseksi.
– Tämä on erittäin tervetullut avaus ja hallituksen tulee mielestämme tukea sitä. Pelkkä EU-vaikuttaminen ei kuitenkaan riitä. Jollei asia EU-tasolla etene, Suomen tulisi luopua tarpeettomasta käytännöstä yksipuolisesti, huomauttaa Terho.
Kelloja siirretään taas takaisin talviaikaan su 29.10.2017. Talviaikaan siirryttäessä kelloja siirretään tunti taaksepäin – klo 04:00 -> 03:00. Siirto siis tapahtuu lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.
Alkuperäinen tarkoitus ja merkitys on varmasti hävinnyt, mutta minun mielestäni kellojen siirtäminen tuo vaihtelua elämään. Itse en koe siitä olevan mitään haittaa. Keväällä yksi yö on ”tunnin lyhyempi”, mutta vastaavasti syksyyn tulee yksi tunti lisää. Samalla perusteella voitaisiin todistaa toiselle aikavyöhykkeelle (lähimmillään Ruotsiin) matkustamisen aiheuttavan tarpeetonta sekaannusta ja saavan ihmiset oireilemaan. Kukaan ei ole silti ehdottanut aikavyöhykkeistä tai matkustamisesta luopumista. Osa matkustaa työkseen, osa huvikseen.
En tiedä, mitkä intressit on niillä, jotka kesä- ja talviajasta haluavat luopua. Veikkaisin taloudellisia. Terveydellisiin syihin ja ”sekaannuksiin” vetoamisen voi kumota sillä, että tulee ihmiset toimeen eri aikavyöhykkeidenkin kanssa. Niissäkin on omat paikalliset kummallisuutensa.