SMKJ kummeksuu lentoliikenteen ja kilometrikorvausten sekoittamista

0
Yli 27 000 myynti-, markkinointi- ja ostoalan ammattilaista edustava AKAVAlainen Myynnin ja markkinoinnin ammattilaiset SMKJ kummeksuu julkisuuteen noussutta, Kuntaliittoon liitettyä näkemystä siitä, että yksityisautoilu olisi maakuntalentojen pahin uhka.

– Erityisesti se ihmetyttää, että YLEn asiaa koskevassa uutisessa nähtiin, että oman auton käyttämisestä työajoon maksettavat kilometrikorvaukset olisivat se asia, johon mahdollisia muutoksia kohdistamalla voitaisiin vaikuttaa lentoliikenteeseenkin, toteaa SMKJ:n toiminnanjohtaja Juha Häkkinen.

– Korvaukset maksetaan siis oman auton käytöstä työajoon, ja jokainen tietää, että liikenteen verotuksen muuttuessa nuo kulut entisestään nousevat. Pitäisikö palkansaajan maksaa kaikki nuo kulut itse? Suurinta osaa näistä matkoista ei tehdä pitkänä, kahden yksittäisen paikan välisen matkana vaan pienemmällä maantieteellisellä alueella liikkuen ja päivittäin useassa yksittäisessä kohteessa käyden. On siis aika selvää, että kilometrikorvauskäytäntöjen ja kotimaan lentomatkustuksen kriisin rinnastamisessa menevät puurot ja vellit sekaisin.

Liiton puheenjohtaja Jarmo Hyvärinen kuitenkin jatkaa, että SMKJ kannattaa maakuntakeskusten lentoliikenteen turvaamista ja muitakin liikenneverkon kehittämistoimenpiteitä. Toimivat yhteydet ovat sekä liike-elämän että koko maan etu, toteaa Hyvärinen.

– Lentomatkustuksen kustannusten vertaaminen omalla autolla tehtävään matkaan vaikuttaa kyllä aika haetulta esimerkiltä. Myyntialalla lento- ja junaliikennettä käytetään pitkillä yksittäisillä matkoilla, koska työnantajat ohjeistavat näin muun muassa ajankäytöllisistä ja taloudellisista syistä tekemään. Ja kaiken lisäksi työsuhdeautot ovat jääneet tämän keskustelun ulkopuolelle. Mahdolliset oman auton käyttämisen tai lentoliikenteen valitsemisen väliset tilanteet onkin parhaiten ratkaistavissa yritysten sisäisellä ohjeistuksella, ei nostamalla järkevää ja hyvin toimivaa malliamme tikunnokkaan, toteaa Juha Häkkinen.

– Tuskin Kuntaliittokaan tarkoittaa mielipiteellään sitä, ettei myöskään kunnan kotisairaanhoitajalle tai rakennustarkastajalle pitäisi korvata omalla autolla tehtyjä työmatkoja omassa kunnassaan vain siksi, että saataisiin oletettu pääkaupungin ja maakuntakeskuksen välillä matkaaja siirtymään lentokoneeseen!

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI