Stressaako muutto – Näin vähennät muuttostressiä

0

Muuttaminen rassaa lähes jokaista ja pistää arjen tilapäisesti sekaisin.  Stressimittari kärähtää punaiselle melkein kahdella kolmesta suomalaisesta, kun edessä on muutto.

Eniten stressaantuneita muutosta ovat 35–54-vuotiaat ja naiset. Tavaran paljous, vanhan ja uuden kodin siivoaminen sekä pakkaaminen ovat yleisimpiä muuttostressin syitä.

Muuttoon liittyvää ahdistusta voi kuitenkin vähentää monin tavoin. Kyselytutkimukseen vastanneiden mukaan tärkeintä on hankkia aikaa sekä apua ja päästä eroon turhasta tavarasta.

Muuttohässäkän keskellä rikkoutuvat tavarat voivat kiristää hermoa entisestään. Kotivakuutus kannattaa muuttaa hyvissä ajoin uuteen kotiin.

– Monet eivät tiedä, että kotivakuutus on voimassa muuton aikana molemmissa kodeissa kolmen kuukauden ajan. Kahta päällekkäistä vakuutusta ei yleensä tarvita. Jos muutat omakotitaloon, tarkista vakuutusturvan kattavuus viimeistään, kun omistusoikeus taloon siirtyy, vakuutuspäällikkö Sanna Ketola Ifistä vinkkaa.

Herkästi rikkoutuneiden esineiden varalle kannattaa valita laajin kotivakuutus, joka kattaa esimerkiksi muutossa yllättäen rikkoutuneet esineet. Vakuutus ei kuitenkaan kata esimerkiksi kadonneita tavaroita tai normaalista kulumisesta johtuvia vahinkoja.

Viisi suomalaisten mielestä parasta keinoa vähentää muuttostressiä:

1. Varaa muutolle riittävästi aikaa. Jos mahdollista, sovi siten, että voit pitää kahta asuntoa edes muutaman päivän ajan samanaikaisesti.

2. Hankkiudu ajoissa eroon turhasta tavarasta. Hyödynnä netin myyntipalstoja, sosiaalista mediaa, kierrätyskeskuksia ja kirpputoreja.

3. Muutossa ystävä tunnetaan, joten pyydä ystäviä muuttoavuksi.

4. Ota töistä muuttovapaata edes yhdeksi päiväksi. Osa työnantajista antaa jopa palkallisen muuttovapaan, jos muutto osuu arkipäivälle.

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI