SuKeKan 20v. toiminnalle arvostusta – ”PÄÄPUUHARI” PAAVO PENTTILÄ PALKITTIIN

1
Paavo Penttilä huomiotiin Flying Finn -ja Vuoden Toimija 2019 palkinnoilla. (Kuva: Pentti Hautala)
Teksti ja kuvat: Pentti Hautala
ALAVUS / TÖYSÄ

Vuoden 1998 loppupuolella Paavo Penttilän johdolla perustettu Suomenselän Karting ry. SuSeKa on pieneksi seuraksi tuonut Alavutta ja Töysää tunnetuksi viimeisen 20-vuoden aikana hämmästyttävän laajasti. Erityisen mittavasti mainetta on kertynyt siitä saakka, kun vuonna 2003 SuSeKa sai talkoiltua valmiiksi huipputason ja valtakunnan parhaisiin luokitellun karting-radan Tuurin ja Housunkylän maastoihin, Töysän kunnan maapalstalle.
Kesäisin radalle on riennetty kilpailemaan ja leireilemään kaikkialta Suomesta ja ulkoimailtakin suurilla joukoilla Suomen Cub-, SM-, PM-ja  mestaruuskilpailuhin. Onpa 1,2 kilometrin mittaisella, vaihtelevalla radalla käynyt kurvailemassa myöskin maailman parhaita formula-ja rallikuskeja.
SuSeKan osaava toiminta ja taidot kilpailujen järjestäjänä on huomattu vuosien aikana myös autourheilun keskusjärjestöjen taholla. Tämä arvostus on ilmennyt viime vuosina siinä, että järjestettäväksi on saatu SM-tason ja muita arvokilpailuja.

SuSeKa:n puheenjahtajana ja pääpuuharina on ollut yhdistyksen perustamisesta, eli vuodesta 1998 alkaen intomielinen autourheilun uurastaja alavutelainen PAAVO PENTTILÄ.
Paavo on koko elämänsä ajan touhunnut monitahoisesti autourheululajien ja nuorisotoiminnan harrastuksissa. Esimerkiksi hän on ohjannut jo 1950-60 luvuilla Töysän Lennokki-ilmailukerhon toimintaa. Myöemmin hän on ahkeroinut pitkään Suomenselän Moottorikelkkailijoiden johdossa sekä reitistön puuhamiehenä ym.ym.
Penttilä lukeutui nuoruusvuosinaan myös Suomen parhaisiin jäärata-ja ralliajajiin. Jääradallakin oli saavutuksena SM-mitaleja Renault Gordinilla. Monet kansainvälistä menestystä ajaneet huippukuskit saivat tyytyä Paavon perävalojen seuraamiseen 1960-70 vuosikymmenillä.
Rallimenestyksiä Paavo kurvasi pääasiassa Sumbeamilla. – Molemmat automerkit kuuluivat hänen oman autoliikkeensä, uusien autojen myyntivalikoimaan.

Paavo Penttilä työpajassaan, jossa hän on keksinyt, kehittänyt ja valmistanut monet karting autojen erikoistyökalut ja varaosat – moottoreitakin. (Kuva: Pentti Hautala)

Kartingin innostus alkoi lähinnä omien poikin, Suomen parhaiden joukkoon kehittyneiden ja kansainvälisestikin menestyneiden, Matin ja Mikon kannustajana, mekaanikkona ja huoltajana. Sekä myöskin halusta mahdollistaa muillekin nuorille lajin harrastukseen olosuhteita.
Poikiensa harrastaessa ja kilpaillessa lajissa Paavo-isä laittoi erityisen verstaan/pajan omakotitalonsa yhteyteen. Pajan varustukseen kuuluvat muun muassa tarpeelliset kartingautojen korjaus-ja asennusvälineet. Paavo keksi, kehitteli ja valmisti monet erikoistyökalut omaan ja muille tarvitseville.
Penttilän Paavo kehitteli mm. erinomaisen suosion saaneen ilmanpuhdistimen. Hän naurahtaakin nyt, että tällä touhulla saatiin paljolti kuitattua Mikon ja Matin kilpailukustannuksia.
Mainittakoon, että pojista Mikko Penttilä on yhä harrastuksessa aktiivisesti mukana KartRing Töysän toiminimen myötä.

Paavo Pentilä saikin nyt 75-vuotiaana sitten tuplakunniaa autourheilun pitkäikaisesta ja laaja-alaisesta toiminnastaan.
Äskettäin Paavo sai vastaanottaa, erityisesti karting-autoilun hyväksi tehdystä työstä, Flying Finn-diplomin. Suomen autourheilun kattojärjestö AKK osoitti tällä tavoin kunniaa siitä työstä jonka Penttilä on tehnyt suomalaisen autourheilun ja eriyisesti karting-autoilun hyväksi.

Eikä Penttilän Paavon arvostus jäänyt mainittuun huomiointiin. – Karting Liiton vuosikouksessa hänelle luovutettiin valtakunnallinen 2019 Vuoden Toimija arvonimi ja palkinnot!

– On se mukavaa, että tällaisten ”sivuseutujen” toimintaa ja aikaansaannoksia arvostetaan. Vaikka huomioinnit sain minä puheenjohtajana, niin tähän ei olisi päästy ilman laajaa talkoolaisten työtä. Kaikki SuSeKan järjestämät kilpailut tarvitsevat paljon vapaa-ehtoisia toimitsijoita. Eikä sovi unohtaa ja kiittää Töysän kunnan ja Alavuden kaupungin osuuttakaan.
– Hienon kartingradan rakentamisessa olen joutunut pyytämään paljon kone- ja materiaaliapua yrityksiltä, sekä monelta henkilöltä apua talkootyön tekemisen tarpeeseen. Pyyntöihini on myöskin myötämielisesti suhtauduttu. Tämä on mahdollistanut hienot, toimivat ja monipuoliset harrastusolosuhteet koko seutukunnalle. Niin kartingautoiluun, kuin muuhunkin tarkoitukseen eri ikäisille henkilöille, tähdentää Penttilä.

– Eikä sovi unohtaa myöskään Kuusiokuntien Kehittämisyhdistys ry:n ja Etelä-Pohjanmaan TE-keskuksen tuikitärkeitä avustuseuroja, tarkentaa vielä Paavo Penttilä.
– 6-15-vuotiaille nuorille on nyt tarjolla useampikin Flying Finn-toiminnan kautta saatuja Cadett / Raket luokan autoja. Niillä pääsevät halukkaat nuoret ohjatusti kokeilemaan ajamista pientä kulukorvausta vastaan, vihjaa Penttilä.

Töysässä, Tuurin ja Housunkylän välimaastossa sijaitsee Suomen parhaimpien joukkoon kuuluva kartingrata. (Kuva: Pentti Hautala)

 


 

Terveyssovellus-22

1 KOMMENTTI

  1. H o k a s i p a s H a u t a l a n P e n t t i tehdä taas jutun oikeasta Miehestä. Penttilän Paavo jos kukaan on jalustalle noston ansainnut. Hän kuuluu eittämättä Suomen autourheilun kärkikaartin monella sektorilla.
    Johan Hagström
    Porvoo

JÄTÄ KOMMENTTI