Suomalaisnuorten hampaiden hoito retuperällä – Opetus kouluissa sattumanvaraista

0

Suomalaisnuorten innokkuus hoitaa hampaitaan on kehitysmaiden tasolla. Erityisesti poikien hampaiden hoidon laiminlyönnistä on syytetty vanhempien huonoa esimerkkiä. Nyt penätään myös koulujen vastuuta.

Jo useana vuonna kyselyt ovat osoittaneet, että suomalaisnuorten hampaiden hoito on surkealla tolalla. WHO:n selvitysten mukaan suomalaisten lasten hampaidenharjausinnokkuus on jopa kehitysmaiden tasolla. Erityisesti pojat loistavat tilastojen alakäyrillä. Kouluterveyskyselyn mukaan jopa 60 prosenttia suomalaispojista ei harjaa hampaitaan suositusten mukaan kaksi kertaa päivässä.

Tällä hetkellä on hyvin sattumanvaraista, mitä suun terveydestä terveystiedon tunnilla yläkoululaisille opetetaan. Kaikkia kouluja koskevassa opetussuunnitelmassa ei mainita hampaiden hoidosta mitään.

– Kirjojen sisältö vaihtelee todella paljon. Jää hyvin pitkälle opettajan omalle vastuulle, kuinka laajasti aihetta käsittelee oppitunneilla, kertoo liikunnan- ja terveystiedon opettaja Lotta Bryggare.

Hammasasiaa enemmän kouluihin

Hampaiden hoitoa on toivottu nostettavan vahvemmin esiin jo koulujen opetussuunnitelmassa. Uusi opetussuunnitelma on nyt työn alla, ja se astuu voimaan vuonna 2016.

– Suun terveys tulisi nostaa vahvemmin yläkouluissa esiin. Hoitamaton ientulehdus vastaa noin kämmenen kokoista tulehdusaluetta. Jos sinulla on kämmenen kokoinen haava jalassa, varmaan hoitaisit sitä todella tarkasti, havainnollistaa suuhygienisti ja ksylitolitiedottaja Milla Vihanto Cloettalta.

– Toivoisin myös, ettei opetus olisi niinkään valistusta, vaan yhdessä tekemistä ja pohtimista. Voitaisiin miettiä esimerkiksi, paljonko eri elintarvikkeissa on sokeria paloina, ja mitä ksylitoli saa suussa aikaan. Nuorilla on kyllä tietoa, haaste on siinä, miten se saataisiin muutettua käytännön teoksi.

Vaikka pelkällä valistuksen lisäämisellä tuskin saadaan aikaan ryhtiliikettä hampaiden hoitoon, on silläkin tehonsa.

– Suun terveyden ottaminen mukaan uuteen opetussuunnitelmaan yhtenäistäisi koulujen käytäntöjä, Vihanto toteaa.

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI