Suomalaisten hymyttömyyden syy saattaa olla hampaissa

0
Hammaslääkärissä: Suuhygienisti neuvoo myös hampaiden kotihoidossa.
Hammaslääkärissä: Suuhygienisti neuvoo myös hampaiden kotihoidossa.
Hymy kaunistaa, tarttuu ja leppoistaa ilmapiiriä, onpa sillä väitetty olevan jopa positiivisia terveysvaikutuksia. Hampaiden asentovirheet tai tummunut purukalusto nipistää kuitenkin monen huulet yhteen, ja naurusta saatetaan pidättäytyä kokonaan.

Useilla ihmisillä saattaa olla yllättävä syy hymyttömään ilmeeseensä. Hampaiden kunto aiheuttaa osalle jopa häpeää. Tyypillisiä hammaslääkäreiden kohtaamia hampaiden ulkonäköongelmia ovat asentovirheet, värjäymät, lohkeamat ja kulumat.

Entistä useampi osaa jo kysyä hammaslääkärissä esteettistä hammashoitoa.

– Sen perusedellytyksenä kuitenkin on, että hampaat ja kiinnityskudokset ovat lähtökohtaisesti kunnossa, painottaa protetiikan ja purentafysiologian erikoishammaslääkäri Timo Suojärvi Oral Hammaslääkäreistä.

Miehetkin innostuivat

Suomessa suositaan skandinaavista kauneuskäsitystä. Amerikkalaista isoa, hohtavaa ja ylivalkoista hammasrivistöä varotaan. Lähtökohtana on luonnollisuus ja hampaisiin saatetaan tarkoituksella jättää pieniä poikkeamia tai asentovirheitä luomaan persoonallisuutta.

Hampaiden valkaisuja kuitenkin tehdään yhä enenevissä määrin. Vaihtoehtoja on geeleistä valolla aktivoitaviin aineisiin.

– Suuhygienistin tekemällä peruspuhdistuksellakin saadaan värjäymiä poistettua. Joissakin tapauksissa se jo yksistään riittää, Suojärvi sanoo.

Ulkonäön parantelua ei enää häpeillä tai pidetä turhamaisena. Myös miehet ovat kiinnostuneita esteettisestä hammashoidosta.

– Tosin miehet hakeutuvat hammaslääkärin pakeille yleensä akuutin asian, esimerkiksi urheillessa lohjenneen hampaan, vuoksi. Kun lohkeama on laitettu kuntoon, saatetaan kysyä, mitä muille pikkuvirheille voitaisiin tehdä, Suojärvi sanoo.

Oikomishoitoa aikuisille

Asentovirheitä pyritään korjaamaan aina mahdollisimman pitkälle hampaan kudoksia vaurioittamatta. Oikomishoito on kehittynyt huimasti ja sen ansiosta monet keski-ikäisetkin innostuvat suoristuttamaan hampaansa.

– Oikomiskojeet voidaan esimerkiksi asentaa hampaiden sisäpinnoille tai ne voivat olla näkymättömät ja milloin tahansa irroitettavat kalvot. Oikominen ottaa aikansa, mutta tuota aikaa ei tarvitse enää viettää suu täynnä näkyvää rautaa, Suojärvi toteaa.

Ikenetkin vaikuttavat siihen, miltä hymy näyttää. Ienrajoja ja esimerkiksi ienvetäymiä voidaan niin ikään muokata.

– Hammas on kuin taulu ja ikenet ovat kehykset. Molempien pitää olla kunnossa, jotta hymy pääsee oikeuksiinsa, Suojärvi summaa.

JÄTÄ KOMMENTTI