Suvi jätti lähihoitajan työt ja lähtee erikoistumaan koneistajaksi

0
Suvi Raiski kokee tehneensä hyvän valinnan aloittaessaan viime vuonna metallialan opinnot Sedu Ähtärin toimipisteessä. Koneistus, eli metallikomponenttien ja esineiden työstäminen laitteita ohjelmoimalla miellyttää. (Kuva:Suvi Raiski)

Teksti Jouko Siirilä, kuvat: Jouko Siirilä/J-Pnews ja Suvi Raiski

Ähtäriläinen Suvi Raiski jätti lähihoitajan vakituiset työt saatuaan kahden vuoden opintovapaan ja aloitti viime vuoden elokuussa opinnot kone- ja tuotantotekniikan linjalla Koulutuskeskus Sedussa Ähtärissä. Taustalla oli hankaluus sovittaa yhteen jatkuva kolmivuorotyön ja alle kouluikäisten lasten äidin kiireet.

– Metallialan koulutus veti kymmenkunta vuotta sitten vielä linjat täyteen läpi koko valtakunnan. Sitten tuli notkahdus. Meilläkin oli kolme vuotta peräkkäin vain viidestä kahdeksaan opiskelijaa koneistaja-hitsaajalinjalla. Nyt ollaan taas menossa ylöspäin, sanoo päätoiminen tuntiopettaja Marko Korkea-aho Sedu Ähtärin kone- ja tuotantotekniikan linjalta.

Marko Korkea-aho perehdyttää opiskelijoita koneistuksen saloihin Sedun Ähtärin toimipisteessä kone- ja tuotantotekniikan linjalla. (Kuva: Jouko Siirilä/jpnews.fi)

Viime vuosina metallialan linjoista erityisesti koneistus on vetänyt opiskelijoita puoleensa. Suvi Raiski on yksi heistä. Hän aloitti lähihoitajaopinnot lukion jälkeen vuonna 2004. Vuosi 2005 meni armeijassa, josta hän kotiutui lääkintäaliupseerina. Sen jälkeen hän palasi vielä Vaasaan puoleksitoista vuodeksi viedäkseen opinnot loppuun. 

Parin vuoden työelämävaiheen jälkeen Suvi palasi sotilaallisiin ympyröihin vielä vuonna 2009 suorittaen puolen vuoden jakson rauhanturvaajana Kosovossa, jääkärijoukkueen lääkintämiehenä. Kosovon jälkeen seurasikin viiden vuoden jakso lähihoitajan töissä ennen seuraavaa viiden vuoden jaksoa, hoitovapaata nykyisin neljä ja kuusivuotiaiden lastensa kanssa.

Palattuaan jälleen alansa töihin vuoden 2018 alussa Suvi päätti kuitenkin jo talven aikana hakeutua aivan muun alan koulutukseen. Muutamista vaihtoehdoista vaaka kallistui metallialalle. Koulutus oli tarjolla lähes kivenheiton päässä ja työtä olisi tällä hetkellä tekeville tarjolla yllin kyllin.

Erittäin hyvät työnäkymät
Ähtärissäkin

Suvi Raiski

Nyt Suvilla on takanaan vuoden opiskelut Sedun Ähtärin toimipisteessä noin kolmensadan muun nuoren ja aikuisopiskelijan kanssa ja vankka aikomus erikoistua hitsauksen sijasta koneistuksen puolelle. Työllistymisnäkymät Suvin valitseman erikoistumisalan opiskelijoilla ovat Marko Korkea-ahon mukaan erittäin hyvät myös ähtäriläisessä firmoissa. 

– Koneistajista on tällä hetkellä suorastaan huutava pula kaikissa paikkakunnan koneistusyrityksissä. Viime vuonna meiltä oli kaksi nuorta harjoittelemassa paikallisessa yrityksessä. Toinen sai pysyvän työpaikan kyseisestä firmasta.

Marko Korkea-aho

– Nyt menee kolme nuorisopuolen opiskelijaa ja kaksi aikuispuolelta samaan työpaikkaan.

Useammankin olisi mahdollista saada harjoittelupaikka Ähtäristä, jos halukkaita riittäisi, Korkea-aho sanoo.

Koska Suvi on ylioppilas, hänen opintonsa kestävät vain kaksi vuotta vaikka hän opiskeleekin virallisesti nuorisopuolella. Suoraan peruskoulusta tulleilla opinnot kestävät kolme vuotta. Pakolliset yleisopinnot hän on voinut jättää väliin ja viettää sitäkin enemmän aikaa työluokissa.

Suvi pääsi perehtymään viime vuonna myös eri materiaalien hitsaukseen. Kuvissa ruostumattomasta teräksestä hitsattu teline täytettävien eläinten käsittelyyn (Kuva: Suvi Raiski)

Molempien vuorotyö ratkaisi
opiskelemaan lähtemisen

Suvin puoliso Jarno Raiski on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin palkkalistoilla oleva hoitotason ensihoitaja, jonka toimipiste on Ähtärin paloasemalla. Hänellä on myös yritys, jonka puitteissa täyttää laadukkaasti niin pieniä kuin kaikenkokoisia muitakin eläimiä.

– Tein viime lukuvuonna Jarnolle jo telineen, jonka piti olla ruostumatonta terästä. Kerroin opettajalle, että ”opetapa nyt miten tämä tehdään”. Minä oon edennyt hitsauksen kanssa räätälöidysti haaste kerrallaan. Olen kyllä tykännyt kovasti olla työsalissa tekemässä käytännön hommia aina kuin mahdollista.

Syksyllä Suvi aikoo erikoistua koneistukseen mutta oppia myös lisää hitsauksesta.  Aikaisemmin kone- ja tuotantotekniikan linjalta valmistui pelkästään levyseppähitsaaja-koneistajia. Ensi syksystä lähtien erikoistutaan joko koneistajiksi tai levyseppähitsaajiksi. Kursseja voi valita molemmilta linjoilta.

Metsäaiheinen taulu on esimerkkinä siitä, mitä kaikkea vesileikkurilla voi tehdä. Senkin käyttöön ohjelmointia ja asetuksia myöten pääsee opinnoissa tutustumaan.(Kuva: Suvi Raiski)

Elokuussa metallihommiin!

Suvin luokalla kahdentoista oppilaan joukossa on vain kaksi naista, joista toinen on tullut mukaan suoraan peruskoulusta. Suvi on tykännyt kovasti metallialan opinnoista, onhan kyse paljolti käden taidoista. Puhelimella on kuvia kymmenistä isommista ja pienemmistä töistä, pienistä koriste-esineistä ja taulusta käytännön tarvekaluihin. Koneistuspuolella töitä tehdään paljolti ohjaamalla prosesseja asettamalla oikeat arvot näyttöruudulta käsin.

– Aikaisempi työni hoitoalalla oli raskaampaa, siltä ainakin nyt tuntuu, Suvi sanoo.

Käytännön työn luonteeseen metallialan töissä hän pääsee tutustumaan ensi kerran kesäloman jälkeen. Opinnot jatkuvat elokuussa kuukauden työharjoittelujaksolla koneistustehtävissä ähtäriläisessä Aisikon Oy:ssä.

– Siellä on uudemmat ja monipuolisemmat laitteet kuin ammattikoulussa. Niiden parissa oppii eri lailla kuin koulussa, Suvi tietää.

– Heinäkuussa Sedu Ähtäri Koulutielle tulee uusi kolmiakselinen sorvi. Se onkin jo monipuolinen laite. Niitä ei ole kaikilla työpaikoilla, tarkentaa Marko Korkea-aho.


 

Herranen lounas maaliskuu700x

JÄTÄ KOMMENTTI