Syöpäpotilaille lisää tukea ja neuvontaa – Maailman syöpäpäivää vietetään 4.2.

0
Syöpäjärjestöt viettää tänä vuonna valtakunnallista tuen ja neuvonnan teemavuotta. Vuoden aikana kehitetään neuvontaa muun muassa vahvistamalla terveyden edistämisen ja elintapavalintojen käsittelyä. Muita tärkeitä vuoden teemoja ovat potilaiden kuntoutumisen tuen ja vertaistuen kehittäminen.

– Tavoitteemme on palvella kattavasti eri-ikäisiä ja eri elämäntilanteissa olevia potilaita ja heidän läheisiään. Olemme kehittäneet ja lisänneet neuvontapalveluja, jotta jokainen voisi löytää itselleen sopivan tukimuodon, kertoo valtakunnallisen neuvontapalvelun vastaava hoitaja Taina Häkkinen.

Syöpäjärjestöjen valtakunnallinen neuvontapalvelu on lisännyt aukioloaikojaan kuudella tunnilla viikossa tämän vuoden alussa. Lisäksi valtakunnallinen neuvontapalvelu osallistuu tänään avattavan syöpäkipulinjan käynnistämiseen.

Syöpäjärjestöjen etuusneuvontapuhelin, joka avattiin viime vuonna kokeiluprojektina, on vakiintunut pysyväksi toiminnaksi. Etuusneuvontapuhelin on palvelu, josta saa maksutonta neuvontaa potilaan oikeuksiin ja taloudelliseen asemaan vaikuttavista tekijöistä sairauden kohdatessa.

Tukea tarjoavat Syöpäjärjestöjen valtakunnallisen neuvontapalvelun lisäksi maakunnalliset syöpäyhdistykset ja valtakunnalliset potilasyhdistykset.

Maakunnalliset syöpäyhdistykset ovat lisänneet neuvontapalvelujaan avaamalla uusia neuvontapisteitä ja laajentamalla aukioloaikoja. Myöhemmin keväällä avautuu ruotsinkielinen chatpalvelu, jossa asiakkaat voivat keskustella hoitajan kanssa kahden kesken tai osallistua ryhmächattiin. Vastaava suomenkielinen chat-palvelu avattiin vuonna 2009.

Syöpäsäätiö tukee neuvontapalveluja lahjoitusvaroin. Tällä viikolla alkavilla Syöpäsäätiön Tehdään yhdessä hyvää -mobiiliarpajaisilla kerätään varoja neuvontapalveluiden ja vertaistukitoiminnan tukemiseen. Arvan voi ostaa lähettämällä sanan ARPA numeroon 16499.

Huomenna 4.2.2014 vietetään Maailman syöpäpäivää.

JÄTÄ KOMMENTTI