Syrjäytyminen uhkaa ikääntynyttä tietoyhteiskunnassa

0
Tietoyhteiskunnassa ihmiseltä odotetaan, että hän kykenee käyttämään monimutkaisia teknisiä laitteita ja sovelluksia. Ikääntyneiden kohdalla näin ei välttämättä ole. Esimerkiksi matkapuhelinvalmistajien toivotaankin huomioivan ikääntyneiden erityistarpeet nykyistä paremmin jo tuotesuunnitteluvaiheessa.

Tietoyhteiskunnassa kyvyttömyys hyödyntää teknologiaa voi johtaa jopa syrjäytymiseen. Monille ikääntyneille riski on todellinen: heikentynyt kuulo, näkö ja hienomotoriikka vaikeuttavat huomattavasti esimerkiksi matkapuhelimen käyttöä. Puhelinvalmistajille onkin merkittävä haaste ottaa suunnitteluun mukaan tämän erittäin suuren käyttäjäryhmän toiveet ja tarpeet. Puhelimen alkuperäinen käyttötarkoitus, yhteydenpito, jää helposti hienojen teknisten ominaisuuksien varjoon.

Suuri osa senioreista kaipaa puhelimeltaan ennen kaikkea arkea helpottavia ominaisuuksia. Näitä ovat muun muassa selkeät näppäimet, kuuluvat äänet ja yksinkertainen käyttöopas. Matkapuhelinten pitäisi myös lisätä turvallisuuden tunnetta. Samaan aikaan ikääntyneiden tarpeet ovat yhtä kirjavat kuin ryhmä itse.

– Yli 65-vuotiaat ovat heterogeeninen ryhmä. Esimerkiksi nyt eläkkeelle siirtyvät suuret ikäluokat ovat tottuneita teknologian käyttäjiä, ostovoimaisia ja laatutietoisia. Silti ikääntymisen aiheuttamat fyysiset haasteet synnyttävät erityistarpeita, jotka tulisi huomioida laitteiden suunnittelussa. Onhan teknologian tarkoitus ennen kaikkea helpottaa ihmisten elämää, huomauttaa ikääntyvien teknologiatarpeita tutkinut VTT:n erikoistutkija Jaana Leikas.

Näyttelijä-laulaja Sinikka Sokka on kesän ajan testannut erilaisia ikääntyneille suunnattuja matkapuhelinmalleja. Hän kertoo arvostavansa helppokäyttöistä kännykkää, mutta kaipaa myös erikoisempia ominaisuuksia.

– Monet vanhempiin ikäluokkiin kuuluvat ovat itseni tavoin paitsi aktiivisia myös hyvin trenditietoisia. Minun toiveeni on kännykkä, jossa helppokäyttöisyys yhdistyy tyylikkääseen suunnitteluun, tarpeideni mukaan räätälöityihin ominaisuuksiin ja tarvittaessa myös huipputeknologiaan, kuten laadukkaaseen kameraan, toteaa Sokka.

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI