Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset astuvat voimaan tällä viikolla

0
Perinteisesti nopeusrajoituksien vaihtaminen alaspäin pääteillä on varma talven tulon merkki

Keski-Suomessa ja Pohjalaismaakunnissa siirrytään muun maan tavoin talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoituksiin torstaihin 26.10.2017 mennessä. Vaikka liukkautta ei aina olisikaan, syksyn pimeys ja hirvieläinten aktiivinen liikkuminen kaksinkertaistaisivat onnettomuusriskin kesänopeuksilla ajettaessa.

Suurimmalla osalla valta- ja kantateistä nopeus laskee talvikaudeksi 80 km/t.

 

KESKI-SUOMESSA

Talvikaudeksi 100 km/t jää voimaan pääsääntöisesti moottoriteillä ja tiejaksoilla, joilla on keskikaiteita. Nopeusrajoitus vaihtelee sään, kelin ja liikennemäärien mukaan mm. nelostiellä välillä Jyväskylä – Äänekoski.

Kartta talviajan nopeusrajoituksista Keski-Suomessa (ely-keskus.fi)

– Turvaväli on tärkeää liukkaalla ja pimeällä ajettaessa. Myös pyyhkijöiden ja ajovalojen on oltava kunnossa, jotta kuljettaja erottaa huonolla kelillä muut tien käyttäjät ja hirvieläimet. Takavalojenkin on syytä nyt palaa, liikenneturvallisuusinsinööri Anne-Maria Pesonen muistuttaa.

Talvirenkaiden vaihto on kelien muututtua ajankohtaista. Joka tapauksessa huonot kesärenkaat ovat syyssateillakin hengenvaaralliset.

– On hyvä vielä tiedostaa omia aikatauluja rakennettaessa, että nopeusrajoitusten alentuessa matka-ajatkin kasvavat. Huomioidaan tien päällä oma ja muiden turvallisuus, Pesonen päättää.

POHJALAISMAAKUNNAT

Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakuntien maanteillä nopeusrajoitukset muutetaan torstaina 26. – perjantaina 27.10. Pimeys ja syksyn ensimmäiset liukkaat kelit vaativat kuljettajilta varovaisuutta.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen yksiajorataisilla maanteillä ilman keskikaidetta kaikki 100 km/h nopeusrajoitukset alenevat 80 kilometriin tunnissa. Näiden tieosuuksien yhteispituus on noin 1300 km. 80 kilometriin tunnissa alenevilla teillä ei ole muutoksia edelliseen vuoteen verrattuna.

Vaasan moottoritien 120 kilometriä tunnissa -nopeusrajoitukset alennetaan 100 kilometriin tunnissa noin 9 km:n pituisella matkalla.

Valtatiellä 8 Sepänkylän ohikulkutiellä 100 km/h nopeusrajoitus jää voimaan noin 7 km:n pituisella tieosuudella.

Valtatiellä 19 Seinäjoen Itäväylän noin 18 km:n pituisella tieosuudella välillä Rengonharju – Nurmo 100 km/h nopeusrajoitus on voimassa talvisin.

Talvirajoituskohteena entiseen tapaan on lyhyt pistekohtainen nopeusrajoitus 80:stä 60:een kilometriin tunnissa valtatiellä 8 Hopsalan X-risteyksessä Kruunupyyn kunnassa.

Kartta Pohjalaismaakuntien talvinopeusrajoituksista (ely-keskus.fi)

Alennetut rajoitukset ovat voimassa kevääseen saakka, kunnes tavallisesti maalis- huhtikuun vaihteessa ajo-olojen parannuttua siirrytään kesänopeusrajoituksiin.

Liikenneturvan pysähtymismatkojen vertailu kertoo, miten talvikeli vaikuttaa pysähtymismatkaan: http://extrat.liikenneturva.fi/pysahtymismatka-auto/fi/

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI