Tarvitseeko koira lentolipun? – Näillä vinkeillä lähdet koiran kanssa kesälomareissulle

1
Kuvan koira ei liity tapaukseen Jyväskylässä! (jpnews.fi/arkistokuva)
Kun suunnittelee lomamatkaa, ei koiraa tarvitse jättää kotiin.
Kun koirallinen perhe suunnittelee kesälomareissua, saattaa haasteeksi koitua se, että koiraa on vaikea saada hoitoon loman ajaksi. Toisaalta pitkää lomaa ei edes raaskisi olla erossa rakkaasta perheenjäsenestä. Yhä useampi ratkaisee ongelman ottamalla lemmikkieläimensä mukaan lomalle. Mutta ennen kuin karvaisen matkaseuralaisen kanssa voi lähteä reissuun, on syytä hoitaa muutama asia kuntoon.


Tapiolan vakuutusasiantuntija Kirsi Salmijärvi tietää, että lemmikkieläimiä otetaan yhä useammin mukaan kaikkiin vapaa-ajan puuhiin. Kun suunnittelee lomamatkaa, ei koiraa tarvitse jättää kotiin, kunhan hankkii koiralle passin sekä huolehtii muut tarvittavat paperit kuntoon.

– Ulkomaille lähdettäessä koiralla pitää olla voimassa oleva EU-passi. Koiran täytyy olla mikrosirutettu, jotta se on tunnistettavissa. Tietysti rokotukset on oltava myös kunnossa. Suomesta pitää muistaa ottaa matolääkitys mukaan, koska se täytyy aloittaa muutamaa vuorokautta ennen kotiinpaluuta, Kirsi Salmijärvi kertoo.

Koko perheen vakuutukset kuntoon

Ennen reissuun lähtöä kannattaa tarkistaa omien vakuutusten kattavuus. Usein tiedämme, mitä oma matkavakuutus kattaa, mutta koiravakuutuksen ehdot saattavat olla epäselvät. Omasta vakuutusyhtiöstä kannattaa selvittää, onko koiravakuutus ylipäätään voimassa ulkomailla.

– Koiralle on saatavilla tapaturmavakuutus, joka korvaa kuolemantapauksissa. Sairaskuluvakuutus puolestaan kattaa eläinlääkärikäynnit, tutkimukset ja hoidot. Lisäksi koiralle voi ottaa vastuuvakuutuksen, joka korvaa silloin, kun koira aiheuttaa ulkopuoliselle vahingon.

Mikäli lähtee reissuun lentäen, pitää myös koiralle varata paikka koneesta yhtä lailla kuin muillekin matkustajille.

– Pienet koirat matkustavat lentokoneen matkustamossa ja isommat koirat ruumassa. Jotkut lentoyhtiöt veloittavat hinnan koiran painon mukaan, toisilla puolestaan on kiinteät hinnat. Eli jos omistaa ison koiran, voi autolla matkustaminen tulla edullisemmaksi sekä olla muutenkin helpompaa.

Kesällä kyynpuremat ovat yleisiä

Mitä koiran matkalaukkuun sitten pakataan? Salmijärvi suosittelee ottamaan tavalliset tarvikkeet, joita kotonakin tarvitsee. Jos koira on tottunut tiettyyn ruokamerkkiin, saattaa olla hyvä idea pakata muonatarpeetkin matkalaukkuun.

– Totta kai ulkomailtakin saa koiranruokaa, mutta jos omaa merkkiä ei löydykään, saattavat jotkut koirat olla vähän nirsoja. Pieni ensiapupakkaus on myös aina paikallaan ottaa matkalle mukaan, ihan meitä ihmisiäkin varten, Salmijärvi toteaa.

Kesällä koirille sattuu hitusen enemmän tapaturmia kuin talvisin, mutta mitään suurta piikkiä tilastoissa ei kuitenkaan ole havaittavissa. Tyypillisimpiä vammoja ovat kyynpuremat ja erilaiset tassuhaavat. Kesäaikaan koirille saattaa koitua myös pieniä iho-ongelmia, sillä jotkut koirat ovat varsinaisia vesipetoja.

– Jos koiralle sattuu pieni haaveri, voi sen hoitaa kotikonstein. Mutta jos sattuu jotakin isompaa, kannattaa ottaa viipymättä yhteys eläinlääkäriin. Ulkomailla lomakohteessa on hyvä myös selvittää ennakolta, mistä koiralle saa tarvittaessa apua.

PTV mansikkasumppa1

1 KOMMENTTI

JÄTÄ KOMMENTTI