Teemu Keskisarja – Aleksis Kiven tuntija ja monen muunkin asian tietäjä eilen Soinissa

0
Teemu Keskisarja

Koko Soini lukee-hankkeen järjestämänä oli Soiniin saatu todellinen harvinaisuus nykyhistoriantutkimuksen tunnetuimpia edustajia, dosentti Teemu Keskisarjan kertomaan Aleksis Kiven elämästä ja muista historian kummallisuuksista omalla kiinnostavalla tavallaan.

Niina Huvila

Tilaisuuden alussa hankkeen työntekijä Niina Huvila toivotti runsaslukuisen yleisön tervetulleeksi. Tämän jälkeen alkoi Teemu Keskisarjan mielenkiintoinen tykitys, alkuun Aleksis Kiven lyhyen elämän kertaamista uusilla kiinnostavilla tiedoilla.

Teemu Keskisarja kahvilla Soinissa

Aleksis Kivi oli nuoruudessaan onnekas, hän sai olemuksellaan uskotuksi, että hän pystyisi opintiellä pärjäämään Helsingin Katajanokalla apukoulussa kaksitoistavuotiaana hyvinkin muille hökkelikoulun seitsämänvuotiaille oppilaille. Täällä hän opetteli ruotsinkielen alkeet ja kertolaskua. Seurauksena oli 23 vuotiaana Palojoen kylän ensimmäinen ylioppilas.

– Kivellä oli jo nuoruudessan yksi valttikortti, hän oli käsittämättömän työtä vieroksuva. Hän oli kahden asian ihminen, hyvä metsästäjä ja hyvä kirjoittaja. Tämän vuoksi hän oli erinomainen kirjoittaja, eikä hänen siis tarvinnut tehdä perinteistä työtä, muutoin kuin kirjottamalla. Sitä hän myös teki, hän oli kirjoittamisessa työhullu. Kymmenessä vuodessa sen mittavan tuotannon. Toinen menestyksen tekijä oli hänen luonteensä, joka herätti isällisiä ja äidillisiä tunteita, jotka edesauttoivat hänen taloudellisessa tilanteenssa.

Tilaisuuden yleisöä

Teemu Keskisarja käsitteli myös Suurta Pohjan sotaa Isovihan aikana, josta ei hänen mukaansa ole kirjoitettu paljonkaan, kun sitä vertaa vaikkapa talvisodasta kirjoitettuun.

Eeva Tammi

Yleisön kysymyksiin löytyi selkeät vastaukset Keskisarjalta, vaikkakin kysymyksiä ei kovin paljon tullut, niin täydennetävä esitys oli ollut. Tilaisuuden lopussa yleisöllä oli myös mahdollisuus ostaa Teemu Keskisarjan ja myös paikalla olleen sotahistoriotsija Eeva Tammen teoksia ja kyllähän kauppakin kävi. Eeva Tammi toimii myös asiantuntijaoppaana Vanhaan Suomeen suuntautuvilla opastetuilla Lomalinjan ryhmämatkoilla.

Kuunneltavissa äänikatkelma dosentti Teemu Keskisarjan mielenkiintoisesta esitelmästä

Äänessä: Dosentti Teemu Keskisarja


 

JÄTÄ KOMMENTTI