Tervapääskyt ja kukkiva oravanmarja toivat kesän mukanaan

0
Tervapääsky on kesäisin Suomen ilmatila vauhdikkaimpia lentäviä luontokappaleita

Tervapääsky on kesäisin Suomen vauhdikkaimpia lentäviä luontokappaleita
Kesä alkoi ajallaan Luonto-Liiton Kevätseurannan viimeisenä seurantaviikonloppuna. Koivut ovat lehdessä koko maassa, mustikat ja kullerot kukkivat Lapissa ja oravanmarja on aloittanut kukintansa maan eteläpuoliskolla. Tervapääskyt saapuivat Suomeen toukokuun puolessavälissä ja ovat nyt ennättäneet Inariin asti. Myös hyttyset ovat jo runsastuneet.

Kevätseuranta-havaintojen perusteella kevät eteni kohmeisen alun jälkeen aikataulussa. Maaliskuun pientä myöhästymistä kurottiin kiinni pitkin harppauksin, kun huhti- ja toukokuun keskimääräisesti lämpimämpi sää vauhditti kevään lajien ilmestymistä. Havainnoitsijat taas olivat runsain joukoin liikkeellä edellisvuosien tapaan.

– Luonto-Liitolle on tullut jo noin 10 000 havaintoja kevätlajeista. Eniten havaintoja on tullut peiposta ja laulujoutsenesta, jotka ovat monelle suomalaiselle tuttuja lintuja. Myös nokkos- ja sitruunaperhonen ovat innostaneet ihmisiä lähettämään havaintonsa Luonto-Liitolle, kertoo Kevätseuranta-vastaava Maria Hällfors.

YK on julistanut vuoden 2011 kansainväliseksi metsävuodeksi, ja siksi myös Kevätseurannassa seurattiin tänä vuonna erityisen tarkasti metsälajien esiintymistä.

– Lähes puolet Suomen lajeista elää ensisijaisesti metsissä, ja myös enemmistö maamme uhanalaisista lajeista esiintyy juuri metsissä. Kevätseurannan teemalajien avulla halusimme kannustaa ihmisiä tarkkailemaan metsien lajiston kirjoa puita ja varpuja laajemmin, kertoo Emilia Pippola Luonto-Liiton metsäryhmästä.

Pieni metsien asukki kangasperhonen keräsi teemalajeista eniten havaintoja. Havainnoitsijoille vieraampi laji on ollut Kevätseurannan ensimmäinen sieni, kukkamaljakas, josta on tehty vain muutamia havaintoja Länsi-Uudeltamaalta.

Luonto-Liitto toivoo edelleen havaintoja seurannan myöhäisimmistä lajeista, kuten kielon, kulleron ja oravanmarjan kukinnasta. Havaintoja kannattaa kerätä vielä kesäkuun ajan. Kaikkien heinäkuun loppuun mennessä havaintonsa lähettäneiden kesken arvotaan kaksi lahjakorttia Retkiaittaan.

Luonto-Liiton valtakunnallisessa Kevätseurannassa tarkkaillaan yli 40 kasvi- ja eläinlajin ilmestymistä ja yleistymistä kevään aikana. Tiedot kerätään Luonnontieteellisen keskusmuseon tietokantaan.

Lapsille on oma seuranta Kevättuuli, jossa havaintonsa lähettäneiden kesken arvotaan kolme kappaletta Suomen Lasten Luontokirjaa.

Kevätseurantaan liittyviä kuvia voi lisätä Suomen luonnonsuojeluliiton Ikkuna Suomen Luontoon sivustolle www.ikkunasuomenluontoon.fi/kevatseuranta.

YLE 1:n Aamu-tv:n lähetyksissä on kerrottu kevään etenemisestä seurantaviikonloppujen jälkeisinä torstaina. Kevätseurannan ruotsinkielisestä toteutuksesta vastaa Natur och Miljö.

Lisätiedot ja ohjeet havaintojen lähettämiseen löytyvät Kevätseurannan nettisivuilta osoitteesta www.kevatseuranta.fi.

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI