Terve suu turvaa sydänterveyttä

0
Terve suu turvaa sydänterveyttä
Terve suu turvaa sydänterveyttä
Hyvä suunterveys on osa yleisterveyttä, hyvinvointia ja elämänlaatua. Suun ja hampaiden terveys kytkeytyy myös sydämen terveyteen. Suu on syytä pitää terveenä ja pyrkiä ehkäisemään suutulehduksia ennalta tehokkaalla omahoidolla.

Suussa piileskelevät krooniset tulehdukset kannattaa hoitaa ajoissa, sillä ne voivat olla osana useiden kansantautien, kuten sydän- ja verisuonisairauksien taustalla.

Suun sairauksista varsinkin hampaiden kiinnityskudosta tuhoava parodontiitti lisää sydän- ja aivoinfarktin riskiä.

Suun sairauksialisäävät esimerkiksi huono suuhygienia, tupakointi, perinnölliset tekijät sekä tietyt yleissairaudet ja lääkitykset, kuten huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes. Sairastumisriski suun sairauksiin, kuten muihinkin sairauksiin, vaihtelee kuitenkin yksilöittäin.

– Parodontiitti tuhoaa vähitellen hampaiden kiinnityskudoksia. Edetessään sairaus saa hampaat vähitellen irtoamaan ja heikentää yleisterveyttä sekä kokonaishyvinvointia, huomauttaa Hammaslääkäriliiton terveyden edistämisen työryhmän puheenjohtaja, hampaiden kiinnityskudossairauksien erikoishammaslääkäri Anna Maria Heikkinen.

Parodontitti ylläpitää elimistössä matala-asteista tulehdusta, joka edistää myös sydänsairauksien kehittymistä.

– Tulehtunut ienkudos voi olla jopa kämmenen laajuinen, Heikkinen toteaa.

Ientaskuista bakteerit pääsevät verenkiertoon, joten suun tulehduksilla on hyvä mahdollisuus levitä myös muualle kehoon.

– Riski koskee kaikkia, mutta erityisesti läppä- ja muita sydämen rakennevikoja sairastavia, jotka ovat vaarassa sairastua hengenvaaralliseen sydämen sisäkalvon bakteeritulehdukseen, toteaa Sydänliiton ylilääkäri, kardiologian erikoislääkäri Mikko Syvänne.

Parodontiitti etenee hitaasti ja on aluksi jopa oireeton. Hoitamattomana se voi edetä vaikea-asteiseksi ja -hoitoiseksi. Siksi säännöllinen hammaslääkärin tutkimus ja hoito on tärkeää. Mitä aiemmin sairaus löydetään, sen helpommin se saadaan kuriin.

Terve suu turvaa myös sydäntä – näin pidät suun kunnossa:

-Harjaa hampaat aamuin illoin fluoritahnalla.

-Puhdista hammasvälit päivittäin.

-Muista terveelliset ruokailutottumukset.

-Jos tupakoit, lopeta ja tarvittaessa hae apua lopettamiseen.

-Käy säännöllisesti suun ja hampaiden tutkimuksessa hammaslääkärillä.

-Jos suu vaivaa, hakeudu hoitoon ajoissa.

Sydänliitto ja Hammaslääkäriliitto ovat tiivistäneet yhteistyötään väestön terveellisten elintapojen edistämiseksi. Sydänliiton tuore pääsihteeri Tuija Brax tapasi elokuussa Hammaslääkäriliiton terveyden edistämisen toimijoita ja tutustui yhteistyömuotoihin sekä Hammaslääkäriliiton muuhun terveyden edistämisen toimintaan.

JÄTÄ KOMMENTTI